Index Vakbarát Hírportál

Komoly fejlesztéseket jelentett be Moszkva polgármestere

2024. február 19., hétfő 19:42

Három új metróvonal és négy tucat új állomás épül meg Moszkvában 2030-ig – közölte Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere hétfőn.

„2030-ig három új metróvonal (a Troickaja, a Rublevo-Arhangelszkaja és a Birjulevszkaja), valamint a vasúti hálózat 48 állomása nyílik meg a városban: 39 új metróállomás és kilenc új/rekonstruált MCD-állomás” – írta meg blogján Szobjanyin.

A polgármester a kötöttpályás közlekedés, azaz a metró, a Moszkvai Központi Átmérő (MCD) elnevezésű felszíni vasúthálózat és a villamos fejlesztését nevezte meg a kiemelten fejlesztendő területek között.

Először Moszkva határain belül fejlesztettük a vasúti közlekedést. Aztán a projekt kiterjedt a moszkvai régió legközelebbi városaira, ami az MCD négy átmérőjét eredményezte. A 2024-2030 közötti években a teljes Központi Közlekedési Csomópont vasúti vázának fejlesztéséről, valamint a nagysebességű pályák hálózatának létrehozásáról lesz szó

– fogalmazott a polgármester.

Azt ígérte, hogy a vasút jaroszlavi és paveleci vonalának 39 állomását bekapcsolja a moszkvai közlekedés tarifarendszerébe. Ez lehetővé teszi, hogy a fővárosi jegyrendszer lefedje az összes elővárosi vasútvonalat. Ezenkívül 2030-ra az egész Központi Közlekedési Csomóponton belül ütemes közlekedést kell biztosítani, hogy a Moszkvát a regionális központokkal és Közép-Oroszország legnagyobb városaival összekötő vonalakon a vonatok hatszor gyakrabban közlekedjenek.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy a fővárosi hatóságok az orosz kormánnyal, az Oroszországi Vasutakkal, a Szberbankkal és a régiókkal közösen kívánják megvalósítani a VSZM-1 – Moszkva – Tver – Velikij Novgorod – Szentpétervár nagysebességű vasútvonal projektjét. Ennek eredményeként a tervek szerint a Moszkva és Szentpétervár közötti utazási idő két óra 15 percre csökken.

A program végeredménye Szobjanyin szerint egy „új közlekedési valóság” lesz 31 millió ember – Moszkva, Közép-Oroszország és az Észak-nyugati Közlekedési Csomópont vonzáskörzetének lakói – számára, valamint Moszkva és Szentpétervár lehető legszorosabb integrációja.

Borítókép: A moszkvai metróról 2023. április 19-én. A világ leghosszabb körkörös metróvonala, a Bolsaja Kolcevaja első szakaszát 2018-ban nyitották meg, és 2023. március 1-jén állt forgalomba 31 állomással, 70 kilométeren (Fotó: Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images)

Rovatok