Index Vakbarát Hírportál

Olaf Scholz: Oroszország még egyetlen háborús célját sem teljesítette

2024. február 19., hétfő 05:58

Olaf Scholz német kancellár is felszólalt a Müncheni Biztonsági Fórumon, ahol NATO- és EU-tagállamok diplomatái körében amellett érvelt, hogy fokozni kell az Ukrajnának szánt támogatásokat. Szerinte annak, hogy Oroszország még nem nyert, ösztönzőleg kell hatnia.

Február 16-a és 18-a között tartották az egyik legfontosabb biztonságpolitikai eseményt, a Müncheni Biztonságpolitikai Fórumot, ahol a védelmi kérdések mellett a geopolitikai helyzetről, technológiáról és fenntarthatóságról beszéltek a meghívott politikusok, szakértők és előadók.

Az eseményen felszólalt Olaf Scholz német kancellár is, aki beszédében leginkább Oroszország Ukrajna elleni háborújáról és Ukrajna segítésének fontosságáról értekezett.

A német kancellár arra szólította fel a többi országot, ne hagyjanak fel az Ukrajnának nyújtott segélyekkel, és ezzel egy időben továbbra is erősítsék meg a saját hadseregüket.

Scholz szerint az Oroszország jelentette veszély valós, ezért amellett érvelt, hogy az országok elrettentő és védelmi képességeinek hitelesnek kell lennie.

Több támogatás Ukrajnának, több pénz haderőfejlesztésre

A kancellár felszólította az uniós partnereit, hogy saját biztonságuk érdekében több pénzügyi segélyt nyújtsanak a honvédő háborút vívó Ukrajnának, majd emlékeztetett, hogy Németország az idei évre hétmilliárd euróval, a következő évekre pedig további hatmilliárd euróval fogja segíteni Kijevet. Mint fogalmazott, nagyon szeretné, ha „az EU összes fővárosában is hasonló döntések születnének”.

Szerinte Európának nagy figyelmet kell fordítania saját biztonságára, és a haderő mellett a védelmi ipart is fejleszteni kell, ami szerinte hozzájárul Európa biztonságához.

Mint arra felhívta a figyelmet, Németország jelenleg Franciaországgal és az Egyesült Királysággal tárgyal a precíziós fegyverek fejlesztéséről.

Beszédében kiemelte, az Egyesült Államok a háború kezdete óta évente 20 milliárd dollár katonai segélyt nyújt Ukrajnának, miközben az országának éves GDP-je 28 billió – amellett érvelt, hogy Európának is hasonló arányokban kellene segítenie Ukrajnát.

A kancellár kitért az Ukrajna támogatását kritizálók érveire is. Hozzátette, megérti azokat, akik úgy látják, hogy a biztonságra költött adófizetői pénzeket másra is költhetnék, de a kancellár szerint

Biztonság nélkül minden más semmi.

Oroszország nem érte el egyetlen háborús célját sem

Oroszországgal kapcsolatban elmondta, az, hogy az orosz hadsereg még nem győzött, aminek ösztönzően kell hatnia mindenkire, hogy fokozza a támogatást. Kijelentette,

Oroszország nem nyerheti meg a háborút, mert az orosz győzelem a demokratikus Ukrajna vége mellett az európai békét veszélyeztetné, másrészt a világ összes autokratáját arra motiválhatja, hogy a konfliktusokat diplomáciai út helyett erőszakosan oldja meg.

A német kancellár úgy látja, Oroszország eddig egy háborús célját sem érte el, ami az ukrán fegyveres erők sikere, de véleménye szerint ehhez „mindannyiunk támogatása” is kellett – szerinte ennek arra kell ösztönöznie, hogy ne adják fel. Felsorolta, hogy Ukrajna az oroszok által korábban elfoglalt területek felét már felszabadította, ráadásul az orosz hadsereg elvesztette az ellenőrzést a Fekete-tenger nyugati része felett.

Beszédében megemlékezett a február 16-án elhunyt orosz ellenzéki vezérről, Alekszej Navalnijról is, ami szerinte megmutatja, hogy Oroszországban veszélyben vannak azok, akik a szabadságot és a demokráciát támogatják. Mint fogalmazott, Navalnij halálhíre sokkoló és felháborító.

A biztonságpolitikai fórumon egyébként felesége, Julia Navalnaja is részt vett, aki beszédében arra kért mindenkit, hogy

csatlakozzatok hozzánk és büntessük meg az orosz rezsimet.

(Borítókép: Olaf Scholz német kancellár a Müncheni Biztonsági Fórumon 2024. február 17-én. Fotó: Johannes Simon / Getty Images)

Rovatok