Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Nincs szükségünk arra, hogy amerikai delegációk oktassanak ki bennünket

2024. február 19., hétfő 20:37 | aznap frissítve

Kétpárti delegáció érkezett az Egyesült Államokból Budapestre vasárnap, hogy a két ország mellett a NATO-ról tárgyaljanak, ugyanakkor a magyar kormány és a Fidesz egyik tagja sem fogadta őket. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ezzel kapcsolatban elmondta, hogy szerinte a kormánynak nincs szüksége arra, hogy amerikai kongresszusi küldöttségek oktassák ki arról, hogy mi történjen Magyarországon.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter az európai uniós külügyi tanács ülését követő sajtótájékoztatóján az amerikai szenátorok magyarországi látogatásával kapcsolatos újságírói kérdésre reagált.

Olvastam itt az amerikai méltatlankodást, hogy nem fogadtuk őket miniszteri szinten. Azt szeretném kérni, hogy próbáljuk már meg felkutatni a krónikákban, melyik volt az az utolsó magyar parlamenti képviselői delegáció, amelyet az Egyesült Államokban egy amerikai miniszter fogadott

– közölte a tárcavezető. Hozzátette, hogy amikor korábban hasonló delegációkat fogadtak, akkor kioktatásban volt részük arról, hogy hogyan kellene Magyarországot kormányozni.

Szijjártó Péter szerint ezt a magyar embereknek kell eldönteni, és „nincs szükségük arra, hogy amerikai kongresszusi delegációk oktassanak ki bennünket arról, hogy mi történjen Magyarországon”.

A miniszter szerint a kongresszusi küldöttség tagjai magyar belpolitikai és európai uniós ügyekről szerettek volna tárgyalni, de Szijjártó Péter szerint „egyik sem tartozik rájuk”.

A tárcavezető üdvözölte, hogy Ulf Kristersson svéd kormányfő ellátogat Budapestre, ami szavai szerint segíthet a NATO-csatlakozás ratifikációjában, de ennek végleges dátuma egyelőre ismeretlen.

A magyar parlamenti képviselők számára ez olyan jel lenne, ami segíthetne a döntéshozatalban, pláne úgy, hogy Svédország miniszterelnöke elment Törökországba a ratifikációs folyamat során, s ezért nem pontosan látom a logikát a mögött, hogy oda elment, Magyarországra meg ne jönne el

– mondta. Méltatta továbbá a magyar–svéd gazdasági és védelmi együttműködést, kiemelve, hogy a svéd vállalatok szerinte jól érzik magukat Magyarországon.

Szijjártó Péter az Európai Bizottság elnökének újrázási szándékával kapcsolatban arról számolt be, hogy Ursula von der Leyen mandátuma alatt a közösség versenyképessége és biztonsági helyzete is drámai mértékben romlott.

„Ha hiszünk abban, hogy a politikában teljesítmény alapján ítélik meg az embert, akkor azt hiszem, Von der Leyen elnök asszony bizonyítványába egy nem túl fényes jegy kerülhet majd bele, amikor lejár ez a terminusa” – közölte.

Rovatok