Index Vakbarát Hírportál

A holland miniszterelnök azt üzeni az európaiaknak, hogy ne nyafogjanak Trump miatt

2024. február 20., kedd 06:52

Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök, a NATO következő főtitkárának esélyese szombaton azt mondta, hogy Európának fel kellene hagynia a Donald Trump miatti nyafogással, és inkább arra kellene összpontosítania, hogy mit tehetne Ukrajna érdekében.

Donald Trump volt amerikai elnök felháborodást váltott ki Európában azzal, hogy kijelentette, novemberi újraválasztása esetén nem fogja megvédeni azokat a NATO-szövetségeseket, akik nem költenek eleget a védelemre – írja a Reuters.

Mark Rutte holland miniszterelnök szerint azonban Európának „abba kellene hagyni a nyafogást Trump miatt”, és azzal kell együttműködni, akit majd az amerikaiak megválasztanak. Hozzátette azt is, hogy miután Münchenben amerikai politikusokkal tárgyalt, „óvatosan optimista” az amerikai katonai segélycsomagot illetően.

Szerinte Európának mindenképpen többet kellene költenie a védelemre és növelnie kellene a lőszergyártást, valamint az Ukrajnának nyújtott támogatást is növelni kell, mivel Európának is ez az érdeke.

Mark Rutte, aki júliusban váratlanul bejelentette távozását a holland politikából, azt mondta: nem tudja, hogy őt tartják-e esélyesnek a NATO vezetésére. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár 2014 óta tölti be ezt a tisztséget, pozíciójából 2024 októberében távozik.

Hivatali idejét júliusban negyedszer is meghosszabbították, mivel a szövetség 31 tagja úgy döntött, hogy inkább ragaszkodik egy tapasztalt vezetőhöz, mint hogy megpróbáljon megegyezni az utódjáról.

Mielőtt a NATO úgy döntött, hogy Jens Stoltenberg mellett marad, diplomaták szerint Mark Rutte lett volna az utódjelölt.

Rovatok