Index Vakbarát Hírportál

Putyin luxusautót ajándékozott Kim Dzsongunnak

2024. február 20., kedd 08:53

Az orosz elnök – bár valószínűleg tudatában van annak, hogy ez az ENSZ szerint tiltott – egy orosz luxuasautót ajándékozott az észak-koreai vezetőnek. Kim Dzsongunnak a tavaly oroszországi útján tetszett meg a jármű, hát most kapott egyet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy orosz gyártmányú autót ajándékozott Kim Dzsongun észak-koreai vezetőnek személyes használatra – jelentette kedden az ázsiai ország állami médiája a Moszkva és Phenjan közötti kapcsolatok elmélyülése közepette – írta meg a Kyodo News.

Az ajándékot a vezető húga, Kim Yo Jong és Pak Jong Cson, a kormányzó Koreai Munkáspárt központi bizottságának titkára vette át vasárnap – közölte a hivatalos Koreai Központi Hírügynökség. A KCNA nem számolt be arról, hogy az észak-koreai fél hol vette át a járművet és hogy pontosan milyen járműről van szó.

Az észak-koreai vezető tavaly szeptemberi oroszországi látogatása során a TASZSZ hírügynökség szerint a hátsó utasülésen ülve vizsgálta meg az Aurus luxusautót, és mivel gyűjtő hírében áll, egyből megtetszett neki az orosz jármű.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai megtiltják a luxuscikkek, köztük járművek exportját Észak-Koreába a rakéta- és nukleáris programja miatt.

Kim Yo Jong átadta testvére köszönetét Putyinnak, mondván, hogy az ajándék

a legfelsőbb vezetők közötti különleges személyes kapcsolatok egyértelmű demonstrációjaként szolgál

– közölte a KCNA.

Oroszország és Észak-Korea fellendítette kapcsolatait Moszkva 2022 februárjában kezdődött teljes körű ukrajnai inváziója óta. Phenjan az Egyesült Államok szerint katonai felszerelést és lőszert szállított Moszkvának az ukrajnai háborúhoz.

Rovatok