Index Vakbarát Hírportál

Lukasenka fegyveres utcai járőrözést rendelt el

2024. február 21., szerda 21:59

Fegyveres utcai járőrözést rendelt el a rendvédelmi szervek számára Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök arra hivatkozva, hogy „szélsőséges jellegű” bűncselekmények fenyegetik az országot.

Az államfő kedden adta ki az utasítást azzal az indoklással, hogy „garantálni kell az emberek biztonságát otthonukban, a munkahelyükön, az utcán a nap bármely szakában. Az a legfontosabb a rend fenntartásában, hogy megállítsuk a banditákat” – mondta Lukasenka a Pul Pervovo Telegram-csatornán közzétett videóban. Hozzátette:

Fegyveres járőröket kell küldenünk az utcákra, legalább pisztoly legyen náluk!

Múlt héten Lukasenka bejelentette, hogy számos „szabotőrt”, köztük ukrán és belorusz állampolgárokat  vettek őrizetbe egy „terrorellenes műveletben” az ukrán-belorusz határon. Januárban a hatóságok a nemzetbiztonság veszélyeztetésének és szélsőséges eszmék terjesztésének, valamint az államhatalom megdöntésére tett kísérletnek a gyanújával vizsgálatot indítottak külföldön élő független szakértők és politikai elemzők egy csoportja ellen.

Alaptalannak nevezték Lukasenka kijelentését

Az MTI beszámolója szerint Tomasz Siemoniak, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter teljesen alaptalannak nevezte szerdán Lukasenka azon kijelentését, hogy az amerikai és a lengyel hírszerzés „provokációt készít elő a lengyel nép ellen”. A lengyel miniszter szerint a belorusz elnök vádaskodását a hazai közvélemény számára előadott információs háború részének kell tekinteni.

A BelTA belorusz hírügynökség adott hírt arról kedden, hogy Lukasenka szerint „a lengyel és az amerikai hírszerzés nagyszabású provokációra készül a lengyel emberek ellen, de ennek elkövetésével Oroszországot és Belaruszt próbálják majd vádolni”.

„Ez teljes képtelenség” – mondta Siemoniak a Zet rádiónak nyilatkozva, kifejtve, hogy Lukasenka, „sajnos, rendszeresen támadja Lengyelországot, furcsa történeteket ad elő, hogy feszültséget keltsen és magára vonja a figyelmet, valamint hogy a belorusz közvéleményt mozgósítva bizonyítsa Oroszországnak: ő Nyugat- és lengyelellenes nézeteket vall”. Hozzátette: egy demokratikus ország titkosszolgálata nem árt a saját polgárainak azzal a céllal, hogy bizonyítson valamit.

Rovatok