Index Vakbarát Hírportál

Légicsapások érték Damaszkuszt, két ember meghalt

2024. február 21., szerda 11:04

Több rakéta csapódott Damaszkusz Kafr Szúsza nevű, biztonsági őrizettel megerősített negyedébe szerdán, két ember meghalt − jelentette a szíriai állami média, Izraelt téve felelőssé a légicsapásokért.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű brit székhelyű szíriai aktivistahálózat szerint „merénylet történt”, a lehetséges célpontról azonban a szervezet vezetője, Rámi Abder-Rahmán nem beszélt.

Kafr Szúszában található − lakóházak, iskolák és egy iráni kulturális központ mellett − a biztonsági szolgálatok erős őrizettel ellátott épületegyüttese is. A negyedet 2023 februárjában már érte légitámadás, amelyben iráni katonai szakértők haltak meg − közölte az MTI. 

Az izraeli hadsereg a hírt nem kommentálta.

Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők, köztük a Hezbollah libanoni síita szervezet infrastruktúrája ellen. Az izraeli vezetés többször leszögezte: mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg a lábát Szíriában, különös tekintettel a Golán-fennsík térségére.

Januárban az izraeli légierő Damaszkusz egy másik negyedére mért csapást, ahol egy épületet az iráni Forradalmi Gárda használt; a műveletben legkevesebb öt iráni meghalt.

Egy másik, decemberben végrehajtott, Damaszkusz külvárosát célzó légicsapásban életét vesztette a gárda egyik szíriai tanácsadója, Rázi Muszavi tábornok.

Rovatok