Index Vakbarát Hírportál

Nyár elején kerülnek forgalomba a III. Károly királyos bankjegyek

2024. február 22., csütörtök 06:11

Június 5-én kerülnek forgalomba Nagy-Britanniában a III. Károly király arcképével módosított bankjegyek. A korábbi bankjegyek is érvényesek maradnak, az új kollekcióból pedig limitált példányszámot elárvereznek, a befolyt összeget pedig jótékony célra ajánlják fel.

A III. Károly király arcképével ellátott bankjegyeket először 2024. június 5-én hozzák forgalomba. A király arcképe mind a négy bankjegy (5, 10, 20 és 50 fontos) mintáján megjelenik, a meglévő mintákon nem lesz más változás – adta hírül a Bank of England.

A II. Erzsébet királynő arcképét ábrázoló polimer bankjegyek továbbra is törvényes fizetőeszközök maradnak, és az újakat csak a kopott bankjegyek pótlására és a bankjegyek iránti kereslet általános növekedésének kielégítésére nyomtatják.

Megközelítésünk összhangban van a királyi ház útmutatásával, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a változás környezeti és pénzügyi hatásait

– írja a sajtóközlemény.

A lakosságnak lehetősége lesz arra is, hogy a 2024. június 5-i kibocsátási időponttól kezdődően rövid ideig a Bank of Englanden keresztül korlátozott értékben jelenlegi vagy régi sorozatú bankjegyeket új, III. Károly királyos bankjegyekre cserélje. További részletekről későbbi időpontban adnak tájékoztatást.

A nyár folyamán a Spink & Son jótékonysági aukciósorozatot tart az alacsony sorozatszámú bankjegyekből. Az árveréseken kívül a nyilvánosság szavazással is megvásárolhat egy sor bankjegyet, a befolyt összeget pedig jótékonysági célokra ajánlják fel. További részletek a Spink & Son weboldalán lesznek elérhetőek.

Rovatok