Index Vakbarát Hírportál

Megfosztották címétől Bobit

2024. február 23., péntek 12:31

Bobi kutyát posztumusz megfosztották a világ legidősebb kutyája címétől, mert vita alakult ki a valódi életkorát illetően.

A Guinness World Records (GWR) közölte, nincs bizonyíték arra, hogy a 2023-ban elhunyt Bobi valóban olyan idős lenne, mint ahogyan azt állítják – írja a BBC.

A szervezet szerint a chip, amely állítólag Bobi korát igazolja, nem volt elegendő bizonyíték a 2023 februárjában odaítélt cím elnyeréséhez.

Bobi a portugáliai Conqueirosból származó fajtatiszta alentejo masztiff volt. A fajta jellemzően körülbelül 12-14 évig él. Amikor azonban Bobi megkapta a díjat, azt állították, hogy 30 éves.

Bobi 2023 októberében halt meg, a gazdái állítása szerint 31 éves és 165 napos korában.

A GWR azonban a múlt hónapban vizsgálatot indított a Bobi életkorát bizonyító adatok megbízhatóságával kapcsolatban.

Nem maradt olyan meggyőző bizonyítékunk, amely véglegesen bizonyítani tudná Bobi születési dátumát. Mivel jelenleg semmilyen meggyőző bizonyíték nem áll rendelkezésünkre, egyszerűen nem tarthatjuk meg Bobit rekordtartóként

– közölte a GWR.

Bobi gazdája, Leonel Costa nem kommentálta a rekord eltörlését, de korábban azt mondta, hogy a kutya korának valódiságával kapcsolatos gyanú alaptalan. A múlt hónapban Danny Chambers a The Guardiannek azt nyilatkozta, hogy egyetlen állatorvos kollégája sem hiszi, hogy a kutya valóban 31 évig élt.

Az eddigi legidősebb kutya az ausztrál Bluey volt, aki 1939-ben, 29 évesen és öt hónaposan halt meg.

Rovatok