Index Vakbarát Hírportál

Átadták az orosz hatóságok Alejszej Navalnij holttestét a családnak

2024. február 24., szombat 17:29

Kilenc nappal halála után kiadták családjának Alekszej Navalnij holtesttét. Az orosz ellenzéki politikus Vlagyimir Putyin elnök egyik legnagyobb kritizálója volt.

Alekszej Navalnij holttestét átadták az édesanyjának – közölte Navalnij sajtófőnöke, Kira Jarmis, aki az X-en (korábban Twitter) köszönetet mondott mindazoknak, akik együtt követelték az orosz ellenzéki politikus testének kiadását.

A sajtófőnök arról is tájékoztatott, hogy Ljudmila Ivanovna, Navalnij édesanyja még mindig Szalehardban tartózkodik. A temetési előkészület még folyamatban van, és egyelőre nem tudni, hogy a hatóságok közbelépnek-e.

Mint ahogy azt korábban az Index is megírta, Vlagyimir Putyin legfőbb kritikusa február 16-án az orosz 3. számú büntetőtelepen halt meg tisztázatlan körülmények között.

Az első híresztelések szerint az orosz ellenzéki politikus halálát vérrög okozhatta, de mivel sem a rokonokat nem engedték megnézni a holttestet, se nem adták ki azt a hozzátartozóknak, így sokakban felmerült a gyanú, hogy a politikus halála esetleg nem volt véletlen. A nyugati világ legnagyobb része és a magyar ellenzék is egyértelműen Putyint tette felelőssé Navalnij halála ügyében, míg az oroszok Washingtont és Brüsszelt hibáztatták.

A 47 éves politikus 2021 óta volt börtönben.

Rovatok