Index Vakbarát Hírportál

Két éve robbant ki az orosz–ukrán háború, de meddig tarthat még?

2024. február 24., szombat 18:58

2022. február 24-én Oroszország háborút indított Ukrajna ellen. Az elmúlt két év legfontosabb tanulságairól állandó szakértőnkkel, Tarjányi Péterrel és Demkó Attilával, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetőjével beszélgettünk a Frontvonal rendkívüli adásában.

„Én az első napokban arra számítottam, hogy pár héten belül összeomlik az ukrán védelem. Tévedtem” – jelentette ki Tarjányi Péter az Index Frontvonal című műsorának rendkívüli adásában. A biztonságpolitikai szakértő szerint azonban nemcsak őt, hanem Oroszországot is meglepte az ukrán haderő ellenállása.

Demkó Attila úgy fogalmazott, hogy az oroszok alábecsülték a háború kezdetén Ukrajnát, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője szerint azonban a Nyugat is hatalmasat tévedett Oroszországgal kapcsolatban, mert ahogy az elmúlt két év megmutatta, szilárdabb a gazdaságuk és a politikai rendszerük, mint ahogy azt korábban gondolták. 

Demkó szerint a háború elmúlt időszakának egyik legfontosabb fordulópontja Prigozsin lázadása és annak leverése volt. Szerinte Ukrajna és a Nyugat számára is reményt adott az a belső bizonytalanság, amit a Wagner-vezér Putyinnal való szembefordulása okozott, de ez gyorsan szertefoszlott. 

Az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője arról is beszélt, hogy bár Oroszország hosszú távon mindenképpen veszít ezzel a háborúval, hiszen a belefektetett pénz soha nem fog megtérülni, ugyanakkor szerinte

az Ukránok győzelme rendkívül valószínűtlen. 

Tarjányi Péter elmondta, 2022-ben az ukránok több sikeres offenzívát is végrehajtottak a fronton, 2023-ban azonban már az oroszok vették át a kezdeményezést. A biztonságpolitikai szakértő hangsúlyozta, nem számít rá, hogy idén véget ér a konfliktus.

Kizárt dolognak tartom, hogy 2024-ben befejeződjön a háború

– jelentette ki. 

Demkó Attila is úgy látja, hogy Oroszországnak 2025 elejéig nincs oka befejezni a háborút, annak lezárásáról pedig nem is Ukrajnával vagy Európával akar megállapodni, hanem az addigra felálló új amerikai kormánnyal.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg:

Ha tetszett az adásunk, és még nem tették volna meg, akkor mindenképpen iratkozzanak fel az Index YouTube-csatornájára, hogy ne maradjanak le a további műsorainkról, ha pedig inkább podcastként hallgatnák meg a Frontvonal legújabb részét, ide kattintsanak:

(Borítókép: Az Index Frontvonal című műsora Gáll Csongorral (b), Tarjányi Péterrel (j2) és Demkó Attilával (j). Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok