Index Vakbarát Hírportál

Gigantikus szúnyoginvázió sújtja Buenos Airest

2024. február 24., szombat 18:58

Szakértők figyelmeztetnek, hogy a szúnyoginvázió várhatóan több hétig tart majd, és védekezési intézkedéseket javasolnak. Buenos Aires tartomány kormánya ingyenes szúnyogriasztót biztosít a lakosoknak az egész területen.

Az egy héttel ezelőtti szúnyoginváziót követően most a második invázió sújtja Buenos Aires várost és környékének utcáit.

A vérszívó rovarok megjelenése növeli a dengue-láz terjedésével kapcsolatos aggodalmakat a régióban, és a helyi lakosok egyre gyakrabban követelik a füstöléseket, hogy megakadályozzák a fővárosban és környékén az argentinokat irritáló szúnyogok terjedését.

A betegség egy igen elterjedt, magas lázzal járó vírusos megbetegedés, ami bár lehet nagyon súlyos is, jellemzően enyhe lefolyású. 

A betegség lappangási ideje nagyjából egyhetes, a tünetek pedig az esetek túlnyomó többségében influenzaszerűek, megegyeznek a vírusos lázakéval: elesettség, levertség, magas láz, végtagfájdalom, ízületi és izomfájdalom. Ehhez társulhatnak bőrtünetek, például kiütések, dagadások, de azok nem mindig jelentkeznek.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a rajzás várhatóan több hétig tart majd, mivel a kifejlett szúnyogok élettartama körülbelül 20 nap.

További esőzések esetén az időszak meghosszabbodhat. A heves felhőszakadások áradásokat okoznak, állóvizes tócsákat hoznak létre, és ez kiváló lehetőséget ad a szúnyogok elszaporodására.

Buenos Aires tartomány kormánya a héten bejelentette, hogy folytatja a lakosok számára az ingyenes szúnyogriasztó szerek osztását a dengue és más, rovarok által terjesztett betegségek terjedésének megelőzése érdekében.

A szakértők további intézkedések megtételét javasolják: szúnyoghálók felszerelését az ajtókra és ablakokra, valamint a lehetséges szúnyogtenyésző helyek megszüntetését – írja a Buenos Aires Times.

Február elején a dengue-lázas megbetegedések ugrásszerű megnövekedése miatt egészségügyi veszélyhelyzetet hirdettek Brazília több államában, köztük Rio de Janeiróban. A riói városvezetés akkor bejelentette, hogy megnyitnak 10 új egészségügyi központot, és ígéretet tettek egy sürgősségi műveleti központ megnyitására is.

2024 kezdete óta több mint tízezer dengue-lázas esetet regisztráltak a helyi egészségügyi intézmények, ami csaknem fele a tavaly egész évben regisztrált 23 ezer igazolt esetnek.

Veszélyhelyzetet hirdettek Acre, Minas Gerais és Goias államokban, továbbá a szövetségi kerületben, Brazíliavárosban is, ahol a brazil légierő megnyitott egy 60 ágyas tábori kórházat.

Marcelo Kanitz Damascene dandártábornok, a légierő parancsnoka közölte, hogy a „szövetségi körzetben fordul elő az országban a dengue-megbetegedések mintegy 20 százaléka” – adta hírül az MTI.

Rovatok