Index Vakbarát Hírportál

Az izraeli konfliktus fontosabb az amerikaiaknak, mint az ukrajnai háború

2024. február 24., szombat 14:33

Az amerikai társadalom a maga szemszögéből tekinti és nagyon eltérően ítéli meg a globális konfliktusokat.

Az orosz–ukrán háború kirobbanása után két évvel az amerikaiak 74 százaléka tartotta fontosnak a nemzeti érdek szempontjából a konfliktust, közülük 43 százalék kritikus jelentőségűnek. Hasonló tendenciákat mutat a Pew Research Center január végén végzett közvélemény-kutatása Kína és Tajvan, valamint Izrael és a Hamász esetében.

A megkérdezettek 75 százaléka tartja fontosnak az amerikai nemzeti érdek szempontjából ezeket a konfliktusgócokat, ugyanakkor

az Izrael és a Hamász közötti háborút tartják legnagyobb arányban, 47 százalékban kritikusan fontosnak.

Amikor arra a kérdésre keresték a választ, hogy személyesen mennyire fontosak az amerikaiak számára ezek a válságok, egyértelműen az Izrael–Hamász-háború mozgatta meg legnagyobb arányban az embereket (65 százalék), és csak ezt követte az ukrajnai háború (59 százalék), illetve a Kína–Tajvan-feszültség (57 százalék).

A kutatás arra is kitért, hogy a demokrata és a republikánus érzelműek között van-e különbség az egyes konfliktusgócok megítélése kapcsán. A Pew Research Center végül arra jutott, hogy

a demokratáknak jóval fontosabb az ukrajnai háború, mint a republikánusoknak, az Izrael–Hamász-konfliktus esetében nagyjából konszenzus van, míg Tajvan inkább a republikánusokat mozgatja meg.

Az elemzés vizsgálta azt is, hogy az egyes korosztályok között fölfedezhetők-e eltérések. Az idősebb korosztályok szinte minden esetben nagyobb jelentőséget tulajdonítottak a konfliktuszónáknak, míg a fiatalokat sokkal kevésbé érdekelték ezek az események.

A legnagyobb különbség a nemzeti érdekek szempontjából az Izrael és a Hamász közötti háború kapcsán volt az idősebbek és a fiatalok véleményének összevetésében (25 százalékpont), míg a személyes megítélésnél teljesen más volt a sorrend: itt az idősebbek 77 százaléka, a fiataloknak pedig mindössze 40 százaléka tartotta személyesen fontosnak a Kína és Tajvan közötti feszültségeket.

Rovatok