Index Vakbarát Hírportál

Piszkos cselt vethetett be Putyin, ezen dőlhet el az ukrajnai háború

2024. február 24., szombat 17:00

A Newsweeknek nyilatkozó politológusprofesszor szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök hiába állítja, hogy jobban örülne Joe Biden győzelmének a 2024-es amerikai elnökválasztáson, valójában nagyon is szüksége van rá, hogy Donald Trump visszatérjen az elnöki székbe.

Vlagyimir Putyin a Rosszija 1 televíziónak adott februári interjújában azt mondta, hogy jobban örülne, ha Joe Biden maradna az amerikai elnöki székben. „Ő tapasztaltabb és kiszámíthatóbb, a régi formáció politikusa. De bármelyik amerikai vezetővel együtt fogunk dolgozni, akiben az amerikai nép megbízik” – magyarázta az orosz elnök.

Brian Taylor, a New York-i Syracuse Egyetem politológusprofesszora a Newsweeknek ezzel kapcsolatban így vélekedett:

Egy másodpercig sem hiszem, hogy Putyin valóban, őszintén előnyben részesítené Bident Trumppal szemben. Trump és Biden nézetei Ukrajna támogatásáról és Oroszország háborújáról gyökeresen eltérnek, és Putyin is látja, hogy az ő érdeke Trump visszatérése lenne.

Taylor hozzátette, szerinte Putyin reméli, hogy ez meg is történik. A szakértő úgy látja, az orosz elnök fejében az lehet, hogy ha Oroszország a következő egy évben fenn tudja tartani előnyét az Ukrajna elleni invázióban, mikor Trump visszatér, tulajdonképpen „szabad kezet kap majd Ukrajnában”.

Trump álláspontja az európai biztonságról, a transzatlanti kapcsolatokról és az ukrajnai háborúról „nagyon-nagyon kedvező” Vlagyimir Putyinnak, míg „Bidené nagyon nem” – hangsúlyozta Taylor.

Oroszországnak az az érdeke, hogy káosz és bizonytalanság legyen a transzatlanti kapcsolatokban

– magyarázta a szakértő a Newsweeknek.

Mint az Indexen megírtuk, a közelmúltban Joe Biden „őrült rohadéknak” nevezte Putyint, mire az orosz elnök – némiképp szofisztikáltabban – nem sokkal később vissza is vágott.

Az amerikai elnökválasztással kapcsolatos híreinket ide gyűjtöttük össze olvasóinknak.

Rovatok