Index Vakbarát Hírportál

A tálibok szabadon engedték az Afganisztánban fogva tartott osztrák szélsőjobboldali aktivistát

2024. február 25., vasárnap 21:02

Az Afganisztánt uraló tálibok vasárnap szabadon engedték Herbert Fritz 84 éves osztrák szélsőjobboldali nacionalistát, akit tavaly májusban tartóztattak le az országban.

Az osztrák kormány közleménye szerint Fritz megérkezett Dohába, miután a katari kormány közvetített elengedéséért a táliboknál.

A Der Standard című osztrák lap korábban azt írta, hogy a tálibok kémkedés gyanújával tartóztatták le a férfit, akit egy kabuli börtönben tartottak fogva.

Fritz társalapítója volt az 1988-ban betiltott osztrák szélsőjobboldali Nemzeti Demokrata Pártnak (NDP). A férfi szabadon engedését sürgető jobboldali osztrák Szabadságpárt (FPÖ) közlése szerint Fritz a könyvéhez végzett kutatómunkát Afganisztánban.

A Reuters azt írja, a katari külügyminisztérium köszönetét fejezte ki az afganisztáni tálib vezetésnek az osztrák férfi szabadon bocsátásában való együttműködésért, anélkül, hogy megnevezte volna őt.

Az Osztrák Ellenállás Dokumentációs Központja, amely a szélsőjobboldali tevékenységet figyeli, Fritzet a szélsőjobboldali politikai körök aktív résztvevőjeként jellemezte. A lap kereste Fritzet az ügyben, egyelőre nem tudták elérni.

Rovatok