Index Vakbarát Hírportál

Egy nap alatt öt nőt gyilkoltak meg Bécsben, azonnali cselekvést várnak a kormánytól

2024. február 25., vasárnap 07:56

Négy nőt és egy lányt gyilkoltak meg pénteken Bécsben, a hatóságok jelenleg is nyomoznak a nőgyilkosságok ügyében. Előzetes információk szerint három nőt megkéseltek, egyet pedig lányával együtt megfojtottak. Az osztrák ellenzék cselekvésre szólítja a kormányt.

Péntek este három nőt találtak holtan egy bécsi bordélyházban, a város rendőrségének szóvivője közölte, a nőket halálra késelték.

Nem sokkal később a közelben letartóztatták a gyanúsítottat, egy 27 éves férfit, aki a BBC  információi szerint afgán állampolgárságú. Az elkövető indítéka egyelőre nem ismert.

A helyi hatóságok közölték, 

pénteken egy másik halálos támadás is történt: egy férfi megfojtott egy 51 éves nőt és egy 13 éves lányt.

Előzetes információk szerint az elkövető a nő férje, a lány apja volt. A rendőrség jelenleg is keresi a támadót. A hatóságok közölték, hogy a két gyilkosság között feltétezhetően nincs összefüggés.

Eva-Maria Holzleitner, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SPO) nőpolitikai osztályának vezetője sürgette a szövetségi kormányt, hogy hívjon össze válságtanácskozást a nőgyilkosságok ügyének megvitatására. 

Klaudia Frieben, az Austrian Women's Ring (OFR) szervezet vezetője az X-en azt írta, hogy „ez a nap fekete péntekként vonul be a történelembe”.

A BBC beszámolójában megemlíti, hogy a legutóbbi felmérések szerint 2010 és 2020 között mintegy 319 nőt gyilkoltak meg Ausztriában, akikkel főként férfi partnereik vagy volt élettársaik végeztek.

Az osztrák kormány ezt követően közölte, körülbelül 25 millió eurót (9 milliárd forintot) fordít a nők elleni erőszak visszaszorítását célzó intézkedésekre.

Rovatok