Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán hírszerzés szerint természetes halált halt Alekszej Navalnij

2024. február 25., vasárnap 19:03

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista és politikus természetes halállal halt meg, az ukrán hírszerzés információi szerint trombózis miatt vesztette életét – közölte Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője.

„Lehet, hogy csalódást okozok, de úgy tudjuk, hogy valóban vérrög okozta a halálát. Ez többé-kevésbé megerősített információ, és nem az internetről származik” – jelentette ki Budanov vasárnap a Hromadszke ukrán televízió szerint az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború kezdetének második évfordulója alkalmából rendezett kijevi fórumon, újságíróknak nyilatkozva.

Ne higgye senki, hogy „az oroszországi rezsim természetes módon, magától megrendül” – figyelmeztetett. „Ez a mi segítségünk nélkül irreális” – vélekedett.

A stabil oroszországi rezsim veszélyt jelent Ukrajnára és a világra, ezért Ukrajna továbbra is végrehajt katonai műveleteket az Oroszországi Föderáció területén. Amíg háború van, addig lesznek problémák Oroszországon belül

– fogalmazott.

Támadhatják a Krími hidat?

A hírszerzési vezető az egyik ukrán tévécsatornának cáfolta, hogy Irán ballisztikus rakétákat szállított volna Oroszországnak. Megerősítette viszont azt, hogy valóban vetett be Oroszország Ukrajnában több, Észak-Koreából származó rakétát, azonban szavai szerint ilyen rakétákat tömegével nem használnak.

Budanov a Telegramon újabb támadásokat jelentett be orosz katonai célpontok ellen az ideiglenesen megszállt Krím félszigeten. „Új meglepetések várnak az ellenségre, és nem ajánlanám a civil lakosságnak az úgynevezett Krími híd használatát” – írta bejegyzésében.

Navalnij holtteste már a családnál van

Korábban az Index is beszámolt róla, hogy kilenc nappal a halála után kiadták családjának Alekszej Navalnij holtesttét. Az orosz ellenzéki politikus Vlagyimir Putyin elnök egyik legnagyobb kritikusa volt. Navalnij február 16-án az orosz 3. számú büntetőtelepen halt meg tisztázatlan körülmények között.

Az első híresztelések szerint az orosz ellenzéki politikus halálát vérrög okozhatta, de mivel sem a rokonokat nem engedték megnézni a holttestet, se nem adták ki azt a hozzátartozóknak, így sokakban felmerült a gyanú, hogy a politikus halála esetleg nem volt véletlen. A nyugati világ legnagyobb része és a magyar ellenzék is egyértelműen Putyint tette felelőssé Navalnij halála ügyében, míg az oroszok Washingtont és Brüsszelt hibáztatták.

A 47 éves politikus 2021 óta volt börtönben.

Rovatok