Index Vakbarát Hírportál

Izrael fegyverszünetet kezdeményezne Gázában, de a palesztinok nem engednek

2024. február 25., vasárnap 11:44

Izrael fegyverszünetről szóló tárgyalásokat kezdeményezett a Hamásszal annak érdekében, hogy a palesztin terrorszervezet engedje szabadon a túszokat. A Hamász azonban elutasította a kezdeményezést.

Az izraeli vezetők szombaton akartak megállapodni a Hamásszal egy rövid fegyverszünet megkötéséről és az izraeli túszok szabadon engedéséről  – számolt be a Reuters.

A hírügynökség információi szerint a palesztinok azonban úgy látják, a fegyverszünet nem indokolt, ugyanis az utóbbi öt hónapban nem változott a helyzet.

Az izraeli küldöttek pénteken Párizsban tárgyaltak a tűzszünetről katari, egyiptomi és amerikai közvetítőkkel, ugyanis egy hasonló tárgyalás segített a novemberi tűzszünet megkötésében is, amely által több izraeli és palesztin túszt engedtek szabadon.

Tzachi Hanegbi, az izraeli nemzetbiztonsági tanács vezetője a tárgyalások után kifejtette, habár a Hamász most visszautasította a fegyverszünetet, ennek ellenére az izraeli küldöttek úgy érzik, a tárgyalás során történt némi előrelépés. Úgy fogalmaztak,

lehetséges, hogy a közeljövőben létrejön a megállapodás a tűzszünetről.

Hanegbi további részleteket nem árult el, de újságírói kérdésre egy fejbiccentéssel nyugtázta, hogy a márciusi ramadán idejére sikerülhet tűzszünetet kötni. 

Eközben Tel-Avivban szombaton több ezer ember virrasztott a túszokért, és kormányellenes tüntetés is zajlott a fővárosban. 

Rovatok