Index Vakbarát Hírportál

Ólom van a népszerű Stanley termoszokban, beperelték a gyártót

2024. február 25., vasárnap 16:42

Egy seattle-i székhelyű ügyvédi iroda beperelte a rendkívül népszerű Stanley termoszokat gyártó cég anyavállalatát, a Pacific Market Internationalt (PMI). A csoportos kereset szerint a Stanley megtévesztette az ügyfeleit, mikor nem közölte egyértelműen, hogy a hőn szeretett termékek ólmot is tartalmaznak.

„Mint ezeknek a termékeknek a gyártója és tervezője a Stanley évek óta tudta, vagy tudnia kellett volna erről, de úgy döntöttek, hogy eltitkolják a nyilvánosság elől, feltehetően azért, hogy elkerüljék az eladások csökkenését” – idézi a keresetet a Time.

A többféle színben és méretben kapható Stanley termoszoknak (angolul Stanley cup) és a széles kínálatban elérhető kiegészítőknek köszönhetően 2023-ban a Stanley bevétele tízszeresére nőtt.

A többek között a TikToknak hála hirtelen népszerűségre és – elsősorban a fiatal lányok és nők körében – hatalmas rajongótáborra szert tevő termoszok ólomtartalmára állítólag az influenszerek kezdték el felhívni az internetezők figyelmét.

A Stanley azt reagálta a keresetre, hogy bár valóban ólmot használnak a gyártási folyamat során, ezt az anyagot rozsdamentes acélréteg borítja, ezért nem valószínű, hogy beszennyezné a termoszban lévő italokat.

„A Stanley-nél termékeink egyik legfontosabb jellemzője a vákuumszigetelési technológiánk, amely ideális hőmérsékleten tartja az italokat. Gyártási folyamatunk jelenleg ipari szabványú pellet használatát alkalmazza a vákuumszigetelés lezárására a termékek alján” – közölte a cég.

A tömítőanyag tartalmaz némi ólmot. A lezárás után ezt a területet tartós rozsdamentes acélréteg borítja, ami elérhetetlenné teszi a fogyasztók számára

– írta a Stanley a honlapján közzétett nyilatkozatában.

Borítókép: Justin Sullivan/Getty Images

Rovatok