Index Vakbarát Hírportál

Orosz bérgyilkosáért szabadon engedte volna Navalnijt Vlagyimir Putyin

2024. február 26., hétfő 16:02

A bebörtönzött orosz ellenzéki közel állt ahhoz, hogy visszanyerje szabadságát, ám végül Putyin úgy döntött, végez vele – állítják Navalnij családjához közel álló források.

A Reuters hírügynökség idézte Navalnij szövetségesét, Maria Pevcsihet, aki egy YouTube-videóban beszélt a fogolycseréről. Mint mondta: „most akár Alekszej Navalnij is itt ülhetne, és minden afelé mutatott, hogy ez meg fog történni”.

Pevcsih arról is beszélt, hogy Navalnij mellett két régóta orosz börtönben lévő amerikai is visszanyerte volna szabadságát.

Cserébe átadták volna az orosz titkosszolgálat, az FSZB egyik bérgyilkosát, Vagyim Kraszikovot. 

A bérgyilkos

Az FSZB bérgyilkosa 2019-ben kapott életfogytiglani börtön, mert Berlinben megölt egy csecsen–grúz származású férfit, aki elmenekült Oroszországból. Vlagyimir Putyin egyébként a Tucker Carlsonnal készült interjúban jelezte, vissza akarja kapni Kraszikovot. Pevcsih azt mondta, a fogolycserét és annak körülményeit február 15-én véglegesítették.

A 47 éves Navalnij február 16-án halt meg egy orosz sarkvidéki büntetés-végrehajtási telepen. A Kreml cáfolta, hogy bármi köze lett volna a halálához, a hivatalos börtönorvosi halotti anyakönyvi kivonat szerint Navalnij természetes halált halt.

Pevcsih szerint Navalnijt a napokban cserélték volna ki, és a Carlson-interjú után felvették a kapcsolatot Putyinnal, hogy Navalnijért és két amerikai állampolgárért cserébe átadják Kraszikovot. Állítólag a fogolycserét már évek óta tervezték, minden politikai szálat megmozgattak, hogy közvetítőket találjanak, halála előtt még Henry Kissingerig is eljutottak kérésükkel.

Putyin számára elviselhetetlen?

Navalnij szövetségese most úgy vélte, Putyin nem bírta elviselni, hogy Navalnij szabadlábra kerüljön, és elhagyja az országot.

A két amerikait ugyan nem nevezték meg, de feltehetően a a Wall Street Journal riporteréről, Evan Gershkovichról és egy volt amerikai tengerészgyalogosról, Paul Whelanról van szó. Moszkva mindkettejüket kémkedéssel vádolja, amit az érintettek tagadnak.

Az orosz hatóságok gátlástalanságát mutatja, hogy amikor múlt héten Navalnij 69 éves édesanyja elutazott a sarkvidéki börtönbe fia holttestéért, közölték vele: kap három órát, hogy eldöntse vagy kijelenti, fiát titokban fogják eltemetni, vagy nem adják ki a holttestet, és a börtönben temetik el. Végül átadták Navalnij holttestét az anyjának, de a temetéssel kapcsolatban még nem jelent meg érdemi információ.

Rovatok