Index Vakbarát Hírportál

Ebbe az ázsiai országba menekülnek most az orosz fiatalok

2024. február 26., hétfő 14:35

A dél-koreai hatóságok szerint soha ennyi orosz menekült nem érkezett még a kelet-ázsiai országba. Számuk tavaly ugrásszerűen megnőtt, ötször annyian kértek menedékjogot, mint a korábbi években.

A Koreai Bevándorlási Hivatal most közzétett adatai szerint 2023-ban 5750 orosz nemzetiségű személy fordult hozzájuk, ez ötször több, mint a 2022-es 1038 kérelem. A szám nagyságát jól mutatja, hogy 1994 és 2019 között kértek ennyien menedékjogot Dél-Koreában. Ezzel az orosz menedékkérők vannak a legtöbben az ázsiai államban.

Tavaly regisztrálták egyébként az utóbbi nyolc esztendőben a legtöbb menedékkérelmet a koreai hatóságok. Oroszország után a legtöbben Kazahsztánból, Malajziából és Kínából érkeztek.

A leggyakoribb indok a menedékkérelmeknél a vallási és/vagy a politikai üldöztetés. A most közzétett jelentés emlékeztet arra, hogy az utóbbi 30 évben mintegy négyezer kérelmet hagytak csak jóvá a dél-koreai hatóságok a beadott 100 ezer közül.

Az oroszok menekülése hazájukból az elmúlt két évben, az orosz–ukrán háború kezdete óta gyorsult fel, százezrek szöktek el, leginkább a kötelező sorozás elől. Emlékezetes volt 2022 őszén a szöuli nemzetközi repülőtéren rekedt öt orosz férfi esete, akik az elrendelt oroszországi mozgósítás elől próbáltak elszökni. Az igazságügyi miniszter visszadobta kérvényüket, és nem kaptak menekültstátuszt.

Ekkor kezdődött kálváriájuk az Incheon repülőtéren. Mivel nem mertek visszatérni hazájukba, ezért a következő öt hónapot a terminálon töltötték, ételt a koreai bevándorlásiak adtak nekik. Közülük ketten végül 2023 elején elhagyhatták a repülőteret.

Akkor egyikük azt mesélte a CNN-nek, első ötlete az volt, hogy Kazahsztánba repül, azonban időközben kiderült, a kazah hatóságok azonnal kitoloncolják és átadják a katonai szolgálat elől szökötteket az orosz hatóságoknak.

Hasonló történetek keringenek az amerikai határőrizetről is. Az orosz próbálkozások száma a 2022 őszi kényszersorozások idején ugrott meg. Az amerikai Vámügyi és Határvédelmi Szolgálat tájékoztatása szerint 2022 októbere és 2023 februárja között mintegy 22 ezer orosz állampolgár kísérelt meg átjutni az Egyesült Államok déli határszakaszán.

Rovatok