Index Vakbarát Hírportál

A rendőri túlkapásba bukhat bele az olasz belügyminiszter

2024. február 26., hétfő 10:30

Az olasz belügyminiszter lemondását követelték a római minisztérium épületénél rendezett vasárnap esti megmozdulás résztvevői a múlt pénteki palesztinbarát tüntetéseken történt rendőri beavatkozások miatt.

A demonstráción a baloldali diákmozgalmak tagjai vettek részt, valamint a baloldali pártok, köztük a Demokrata Párt (PD) és az Europa+ képviselői.

A tüntetők Matteo Piantedosi belügyminiszter lemondását követelték. Fiatalok egy csoportja megpróbálta megközelíteni a minisztériumot, amelyet rohamrendőrök kordonja vett körül. Összecsapás nem történt.

A gumibotok miatt kezdődött

Múlt pénteken Firenzében és Pisában gimnazista és egyetemista fiatalok palesztinbarát menetet tartottak. Firenzében meg akarták közelíteni az Egyesült Államok konzulátusát, Pisában pedig a felvonulók a városi egyetem székházához akartak vonulni.

A rendőrök mindkét esetben gumibottal szorították vissza a fiatalokat. A két helyszínen tizennyolc tüntető sérült meg, köztük tíz kiskorú.

Sergio Mattarella államfő vasárnap közleményben jelentette be, hogy telefonon felhívta Matteo Piantedosit. Az elnök hangsúlyozta, hogy a „hatóságok tekintélye nem gumibottal mérhető”. A fiatalokkal szemben használt gumibot kudarcra utal – jelentette ki Sergio Mattarella.

Matteo Piantedosi vizsgálatot rendelt el az esetleges túlkapások kivizsgálására. A Demokrata Párt főtitkára, Elly Schlein kijelentette, a rendőri túlkapás meghaladt minden mértéket.

Aki rendőrre támad, bűnt követ el

Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője, volt belügyminiszter kifejtette, az a legjobb, ha nincs összecsapás tüntetők és rendőrök között, de aki a rendőrökre támad, az bűnt követ el.

A baloldali ifjúsági szervezetek a Hamász palesztin terrorista szervezet október 7-i izraeli támadása és Izrael azt követő fegyveres fellépése óta, minden pénteken vagy szombaton palesztinbarát menetet tartanak.

Milánóban szintén pénteken tüntetők egy csoportja egy ismert élelmiszerlánc egyik üzletét foglalta el. A szerintük Izraelhez közel álló üzletlánc termékeinek bojkottálására szólítottak fel. A rendőrség helyszínre érkezésekor a tüntetők távoztak.

Rovatok