Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a palesztin kormány

2024. február 26., hétfő 10:20

Hétfőn Mohamed Stajje palesztin miniszterelnök bejelentette, hogy lemondott a palesztin kormány.

A gázai övezeti helyzet miatt lemondott a palesztin kormány – írja az MTI. A hírt hétfőn jelentette be Mohamed Stajje palesztin miniszterelnök.

Mint mondta, azért nyújtotta be a kabinet lemondását Mahmúd Abbász elnöknek, hogy „szélesebb körű politikai konszenzust” tudjanak kialakítani a palesztinok körében az Izrael és a szélsőséges Hamász szervezet között a Gázai övezetben folyó fegyveres konfliktus fényében.

A palesztinoknak új intézkedésekre van szükségük a Gázában kialakult „új realitások” nyomán – fogalmazott Mohamed Stajje.

Jake Sullivan a CNN hírtelevízió műsorában elmondta, hogy Izrael, az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar között egyetértés alakult ki a párizsi egyeztetéseken egy olyan megállapodás körvonalairól, amely biztosíthatja a még Hamász kezében lévő túszok szabadon bocsátását.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az egyeztetések változatlanul zajlanak a részletekről, a tárgyalásoknak Egyiptom és Katar közvetítésével Izrael és a Hamász között kell véglegesedniük. Ez a munka tart most – fűzte hozzá Jake Sullivan, és reményét fejezte ki, hogy napokon belül lesz stabil és végleges változata a megállapodásnak

Rovatok