Index Vakbarát Hírportál

Robert Fico háborúba küldené a saját ellenzékét

2024. február 26., hétfő 17:52

Robert Fico szlovák miniszterelnök felszólította azokat az ellenzéki politikusokat, akik katonai segítséget nyújtanának Ukrajnának, hogy menjenek oda, és harcoljanak maguk.

„Ha komolyan gondolják, akkor menjenek oda, vegyék vállukra a géppisztolyokat, és harcoljanak” – idézi a szlovák miniszterelnököt az ujszo.com.

Kétoldalú megállapodás keretében Szlovákia nem fogja felajánlani az együttműködés olyan formáját Ukrajnának, melynek keretében szlovák katonák lépnének Ukrajna területére

– tette hozzá Orbán Viktor szövetségese, Robert Fico, a kormányülést követően. A kormánypártok megállapodása szerint a szlovák miniszterelnök az idézett álláspontot fogja képviselni az európai vezetők párizsi találkozóján. Fico szerint Szlovákia kizárja a lehetőségét, hogy szlovák katonák menjenek Ukrajnába, és kormánya elfogadja, ha valamelyik EU- és NATO-tag csatlakozik ehhez az állásponthoz.

Megállapodtunk, hogy sosem fogjuk javasolni szlovák katonák kiküldését Ukrajnába

– közölte Fico. Hétfőn Ukrajnával kapcsolatban összeült a kormány biztonsági tanácsa, majd a kormány, és részt vett az ülésen Peter Pellegrini, a Hlas, és Andrej Danko, az SNS elnöke is. A kormányfő a párizsi tárgyalásról azt mondta, több NATO- és EU-tagállam fontolgatja, hogy kétoldalú megállapodás alapján Ukrajna területére küld katonákat. Ám Szlovákia szerint óriási biztonsági kockázatot jelent, ha NATO- és EU-tagállamok kötnek bilaterális megállapodásokat Kijevvel. Idegen katonák jelenléte Ukrajnában a kormányfő szerint biztonsági kockázatokat jelent Szlovákiára.

Rovatok