Index Vakbarát Hírportál

Sepsiszentgyörgy polgármestere: Székelyföld létezik és létezni is fog

2024. február 26., hétfő 21:34

Románia miniszterelnöke hétvégi beszédében azt mondta, hogy nem lesz „semmilyen Székelyföld”, ez a kijelentés pedig egészen felháborította Sepsiszentgyörgy polgármesterét. Szerinte a miniszterelnök hibázott, amikor ezt mondta, és el is veszítette a „megbántott nemzeti közösség bizalmát”.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint Székelyföldnek volt és lesz is autonómiája, Marcel Ciolacu román miniszterelnök pedig hibázott, amikor a Székelyföld létét tagadó, az autonómiát eleve kizáró üzeneteket fogalmazott meg múlt hét végi, Maros, Hargita és Kovászna megyei látogatásán – adta hírül az MTI.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RDMSZ) országos önkormányzati tanácsának elnöke hétfői sajtóértekezletén rámutatott: „a kormányfő választási megfontolásból tett kijelentései nem fogják elérni céljukat, ugyanis a magyarellenes retorikára fogékony szavazók sosem a »másolatot«, hanem az »eredetit« fogják választani, vagyis nem a PSD-re, hanem a – többi parlamenti párt által szélsőségesnek minősített – Románok Egyesüléséért Szövetségre (AUR), vagy az SOS Romaniára adják voksukat”.

A Maszol.ro hírportál által idézett Antal Árpád megállapította: a miniszterelnöknek nem sikerült növelnie a kormány bizalmi indexét székelyföldi látogatása során, és „butaságokat beszélt, vagy szavait tudatlanság szülte”, amikor azt mondta, hogy „Székelyföld nem létezik” és „Székelyföldnek nem volt és nem lesz autonómiája”, mondta Antal Árpád.

Pontosan tudjuk, hogy Székelyföld létezik és létezni fog, illetve Székelyföldnek volt és lesz is autonómiája

– szögezte le válaszképpen Antal Árpád.

Az önkormányzati vezető a miniszterelnök által következetesen használt „magyar etnikumú románok” kifejezést is kifogásolta.

Az erdélyi magyarok őshonos nemzeti közösség, tehát mi magyarok vagyunk, nem magyarul beszélő román állampolgárok 

– hangsúlyozta Antal.

Felidézte, hogy a kommunizmus alatt úgy próbálták az erdélyi magyarokat elrománosítani, hogy nem használhatták anyanyelvünket, és betelepítésekkel próbálták megváltoztatni az etnikai arányokat. „A 21. században úgy próbálnak elrománosítani, hogy úgy tesznek, mintha nem léteznénk” – fogalmazott Antal Árpád.

Rámutatott: lehet sértegetéssel választást nyerni, de az illető elveszíti a megbántott nemzeti közösség bizalmát. Szerinte Marcel Ciolacu újabb román politikus, aki bebizonyította, hogy az erdélyi magyar közösség nem számíthat rá. „Tudom, sokan nehéz szívvel szavaznak az RMDSZ-re, de ez egy újabb pillanat, ami bizonyítja, hogy az erdélyi magyarokat csak az RMDSZ tudja képviselni” – idézte a sepsiszentgyörgyi városvezetőt a Maszol.ro hírportál.

Rovatok