Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter Genfben tárgyal a közel-keleti konfliktusról

2024. február 26., hétfő 08:50

Genfbe utazik Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, ahol Számeh Sukri egyiptomi kollégájával tárgyal a Közel-Keleten kialakult helyzetről és annak hatásairól.

A közel-keleti konfliktus továbbterjedésének megelőzésében kulcsszerepe van Egyiptomnak. Annak az országnak, amely már eddig is kiválóra vizsgázott felelősségteljes viselkedésből és a korábbi években sokat segített Európának a migránsok féken tartásával – írta közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

„Egyiptom stabilitásának fenntartása tehát kritikus fontosságú az európai biztonság szempontjából. Ma a külügyminiszter-kollégával ezúttal nem Kairóban, hanem Genfben tekintjük át a Közel-Keleten kialakult helyzetet és annak hatásait” – zárta bejegyzését a tárcavezető.

Szijjártó Péter legutóbb Teheránban beszélt arról, hogy a nemzetközi közösség legfontosabb feladata ma a közel-keleti konfliktus eszkalációjának megelőzése, s ehhez fontos az, hogy az eltérő állásponton lévő szereplők is szóba álljanak egymással.

Aláhúzta: azért látogatott Teheránba, hogy megpróbáljon hozzájárulni a még a mostaninál is súlyosabb kihívások elkerüléséhez, a konfliktus eszkalációjának megelőzéséhez, mivel az óriási veszélyt jelentene a világ biztonságára.

Ha akár csak egyetlen újabb állam is bevonódik a konfliktusba, akkor az nem fog megállni azon ország határánál, minimum regionális háború robbanhat ki, a további következményre pedig nem is szeretnék gondolni

– mondta.

Rovatok