Index Vakbarát Hírportál

Koleraveszély miatt kötött ki egy tengerjáró hajó Mauritiuson

2024. február 26., hétfő 20:31

Kikötött Mauritius fővárosában egy tengerjáró hajó, mert azt gondolták, kolera ütötte fel fejét a fedélzeten. A hatóságok vizsgálata után azonban kiderült, hogy gyomor-bél hurutban szenvedtek az elkülönített utasok. A hajó egy nap késéssel, kedden újra útnak indul.

Kolerafertőzésre gyanakodtak, ezért kikötött Mauritiuson egy tengerjáróhajó, amelyen legalább 15 embert különítettek el gyomorpanaszok miatt. A hatóságok attól tartottak, hogy koleráról van szó – írja a BBC

A Norwegian Dawn nevű tengerjáró hajót eredetileg blokkolták a mauritiusi hatóságok az egészségügyi kockázatok miatt. 

Azonban a vizsgálatok után kiderült, hogy az utasok gasztroenteritiszben, vagyis gyomor-bél hurutban szenvedtek,

nem pedig kolerában, ezt a kikötés után a mauritiusi egészségügyi minisztérium igazgatója megerősítette. 

Egy 69 éves nő, a Norwegian Dawn egyik utasa a BBC-nek elmondta, hogy a késés ellenére meglehetősen jó hangulat uralkodott a hajón, az utasok a medencénél és a bárban szórakoztatták magukat. Minden utast megvizsgáltak az egészségügyi hatóságok, amikor leszálltak a hajóról. Azt, hogy kolerajárvány üthette fel a fejét, a kapitánytól tudta meg az egyik holland utas. 

A kapitány gondolatának az szolgálhatott alapul, hogy AZ ENSZ SZERINT 2023 januárja óta legalább 188 ezer ember fertőződött meg kolerával hét dél-afrikai országban, közülük több mint 3 ezer ember halt meg.

 Dél-Afrika 1076 kolerás megbetegedést és legalább 47 halálesetet jelentett az elmúlt két évben.

A hajó szombat este érkezett Mauritiusra 2184 utassal és 1026 fős személyzettel. Azok, akik leszálltak volna a hajóról vagy csatlakoztak volna a hajóúthoz, most egy napos késéssel, február 27-én tehetik meg.

Rovatok