Index Vakbarát Hírportál

486 milliárd dollárra van szükség Ukrajna helyreállításához

2024. február 26., hétfő 09:52

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Politicónak írt véleménycikket, melyben kifejtette, hogy Oroszországnak meg kell fizetnie azokat a károkat, melyeket a háborúban okozott Ukrajnának. Kuleba szerint a befagyasztott orosz vagyonok elkobzása nemcsak igazságos, de törvényes is lenne.

Oroszországnak meg kell fizetnie azért a hatalmas kárért, amit Ukrajnának okozott a provokálatlan és teljesen indokolatlan agressziójával – írja Dmitro Kuleba a Politico című brüsszeli lapban megjelent cikkben. 

Hangsúlyozza, hogy a teljes körű invázió második évfordulóján már rendelkezésre áll az az összeg, amely segíthet az Oroszország okozta pusztítás egy részének megtérítésében és Ukrajna védelmének támogatásában.

Az ukrán külügyminiszter leírja, hogy jelenleg több mint 300 milliárd dollárnyi orosz központi banki vagyon van befagyasztva különböző nyugati joghatóságoknál, továbbá vannak még orosz oligarcháktól származó pénzek is, és Kuleba szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök joggal ragaszkodik ahhoz, hogy ezeket elkobozzák, hogy segítsék Ukrajna talpra állását és védelmét.

Szerinte egy ilyen lépés igazságos lenne.

Dmitro Kuleba hozzáteszi, hogy a Nyugat egyes képviselői mégis akadályokat gördítettek ennek útjába, és azzal érvelnek, hogy az elkobzás a jogállamiságot sértené, de ez szerinte képmutatás, mivel egyes nyugati bankárok évtizedek óta segítettek az orosz oligarcháknak tisztára mosni a pénzüket.

Oroszország nem csupán háborút folytat Ukrajna ellen, hanem megpróbálja aláásni a Nyugat szabályokon alapuló rendjét, beleértve a jogállamiságot is

– húzta alá írásában Kuleba. Hozzáteszi, hogy az elkobzás nemcsak tisztességes, hanem törvényes is lenne, és ezt már számos jogtudós és jogász megállapította. Kiemeli, hogy 

a nemzetközi jog szerint az agresszor államnak kötelessége jóvátételt nyújtani a fegyveres agresszióért,

és az államok nemzetközi jogellenes cselekményekért való felelősségéről szóló ENSZ-cikkek lehetővé teszik az ilyen ellenintézkedéseket.

Az ukrán külügyminiszter leírja, hogy ennek ellenére egyes szkeptikusok tévesen azzal érvelnek, hogy az elkobzás a nyugati pénzügyi rendszer és a nemzetközi pénzügyek destabilizálását kockáztatná, de neves szakértők már eloszlatták ezeket a félelmeket.

De van egy másik pont is, amit szintén hangsúlyozni kell: az orosz vagyon elkobzásával más országok kétszer is meggondolhatják, mielőtt hasonló agresszív cselekményeket hajtanának végre

– írja Dmitro Kuleba.

Ugyanakkor hozzáteszi, hogy üdvözlik az eddigi lépéseket, melyekkel pénzt kényszerítettek ki Oroszországból, de szerinte ez csak a kezdet, és még több intézkedésre van szükség.

Dmitro Kuleba kifejti azt is, hogy egyes szövetségeseik aggódnak amiatt, hogy az orosz központi bank vagyonának lefoglalásáról szóló döntés precedenst teremthet más országok számára, amelyek jóvátételt követelnek a múltbeli háborúkért, de ezek a félelmek szerinte alaptalanok.

Az orosz vagyon elkobzásának jogi mechanizmusa az Ukrajna elleni agresszió konkrét esetére szabható, és így a hatályos nemzetközi jog továbbfejlesztésének nem lenne visszamenőleges hatálya. Inkább erős elrettentő hatással bírna

– emeli ki. Hozzáteszi, hogy Ukrajna helyreállításához 486 milliárd dollárra van szükség a Világbank legfrissebb jelentése szerint, a háborús közvetlen károkat pedig közel 152 milliárd dollárra becsülik.

Az ukrán külügyminiszter kifejti, hogy már rendelkezésre áll az az összeg, amely segíthet az Oroszország okozta pusztítás egy részének megtérítésében, és mindez meg is történhet, amint megvan ehhez az akarat, továbbá hangsúlyozza, hogy ennek most van itt az ideje.

A háború két éves évfordulója alkalmából az elmúlt két év legfontosabb tanulságairól beszélgetett Tarjányi Péter, a Frontvonal állandó szakértője és Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg:

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, hétfői élő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok