Index Vakbarát Hírportál

Elszabadultak az indulatok Brüsszelben, lángokban állt a város

2024. február 27., kedd 07:33

Mezőgazdasági gépeikkel együtt vonultak utcára az Európából érkező gazdák Brüsszelben hétfőn. A farmerek azért tiltakoznak, mert az agrárszektort érintő uniós környezetvédelmi szabályozások betartása egyre nagyobb költségekkel jár, ráadásul ezt az elszabaduló energiaárak és az infláció is tetézik. Mindeközben Spanyolországban is zavargások voltak.

Hétfőn ismét Brüsszelbe vonultak a gazdák mezőgazdasági gépeikkel, hogy tiltakozzanak a szerintük megélhetésüket veszélyeztető, az agrárszektort negatívan befolyásoló környezetvédelmi szabályozások ellen. A járműveikkel több közlekedési csomópontot is lezártak, az Európai Unió székhelyén teljesen megbénult a közlekedés, a videók tanúsága szerint lángokban állt a város.

Az Euronews azt írja, a tüntetésen belga, holland, francia és olasz gazdák is részt vettek, és 1000 traktorral foglalták el a Rue de la Loi-t, vagyis az Európai Unió fő intézményeinek otthont adó brüsszeli utcát és környékét.

A demonstráción a gazdák gumiabroncsokat, szemetesek gyújtottak fel, füstbombákat dobáltak, megzavarták a közúti forgalmat, és áttörték a rendőrség által felállított barikádokat is.

A tüntetők egy csoportja a kivezényelt rohamrendőrökkel is összecsapott. Egy trágyaszállító teherautóval összepiszkították az utcákat, miközben a farmerek szénát szórtak szét. 

A rendőrök sisakkal és pajzzsal védekezve próbálták visszaszorítani a tüntetőket,

könnygázt és vízágyút is bevetettek.

Olyan is előfordult, hogy a traktorok rendőrautókkal ütköztek. A zavargások miatt a környéken a buszokat elterelték, és sok uniós képviselő inkább be se ment dolgozni, a munkát otthonról végezték. 

A beszámoló szerint a tüntetést szándékosan úgy időzítették, hogy az egybeessen a EU mezőgazdasági minisztereinek találkozójával. A gazdáknak az volt a céljuk, hogy akciójukkal felhívják a döntéshozók figyelmét a megélhetésüket veszélyeztető problémákra.

Madridban is tiltakoztak

Mindeközben Spanyolországban is zavargások voltak hétfőn: az Európai Bizottság madridi irodája elé vonultak hétfőn a spanyol gazdák, 180 fokos fordulatot követelve a közösségi agrárpolitikában. A három legnagyobb spanyol agrárszakszervezet, az Asaja, a COAG és az UPA által meghirdetett megmozduláson a szervezők szerint

mintegy 20 ezren gyűltek össze a fővárosban. 

A vidék támogatást, tiszteletet és elismerést követel! jelmondattal beharangozott eseményre 100 traktor kapott behajtási engedélyt Madridba, a termelők és állattenyésztők különbuszokkal érkeztek az ország különböző részeiből.

A tüntetők az agrárminisztérium épületétől dudálva, dobolva, követeléseiket hangosbemondón ismertetve haladtak a belvárost átszelő sugárúton a mintegy három és fél kilométerre található uniós képviselethez. Rendőrök biztosították az útvonalat, amelynek környékén a forgalmat lezárták és elterelték. Spanyolországban három hete zajlanak folyamatosan kisebb-nagyobb tiltakozóakciók.

Nehéz helyzetben vannak

A farmerek azért tiltakoznak, mert az agrárszektort érintő uniós környezetvédelmi szabályozások betartása egyre nagyobb költségekkel jár, ráadásul ezt az elszabaduló energiaárak és az infláció is tetézik.

Ugyanakkor az EU-ban termelő farmereknek az utóbbi időben megnőttek az adminisztrációs terheik, ami szintén költségemelkedéssel jár, azonban ezeket a pluszköltségeket nem tudják áremeléssel kigazdálkodni, mivel abban az esetben az olcsó ukrán termékek kiszoríthatják őket a piacról. Az Ukrajnából származó élelmiszerekre ugyanis nem vonatkoznak az unió szigorú környezetvédelmi és adminisztrációs előírásai, ezért a költségeik és a termékeik árai is alacsonyabbak. 

Emellett az agrárszektorra a klímaváltozás okozta extrém időjárási jelenségek is hatással vannak – tavaly rengeteg termény pusztult el az erdőtüzek, viharok és árvizek miatt, tovább nehezítve a gazdák megélhetését.

Az egyre nehezebb helyzetben lévő farmerek tiltakozása még január közepén kezdődött Németországban, amihez azóta már több uniós ország mezőgazdászai is csatlakoztak – elsősorban Franciaországban és Olaszországban. A gazdák követelései mindenhol kicsit eltérőek – Németországban például leginkább a dízeltámogatás eltörlését ellenzik –, ugyanakkor mindenhol visszatérő elem a megnövekedett adminisztrációs terhek csökkentése, a környezetvédelmi szabályok enyhítése, illetve felszólaltak az olcsó ukrán gabona importja ellen is.

Rovatok