Index Vakbarát Hírportál

Egymilliárd dollárt ajándékoz egy volt professzor a hallgatók tandíjára

2024. február 27., kedd 08:50

Ruth Gottesman, a New York-i Albert Einstein Orvostudományi Főiskola volt professzora egymilliárd dollárt adományoz az iskolának, ami a legnagyobb ilyen jellegű ajándék, amelyet valaha is adtak az Egyesült Államokban. A volt professzor a néhai férje által szerzett vagyonból adományoz. Az ajándéknak köszönhetően minden jelenlegi nappali tagozatos hallgatónak visszatérítik a 2024. tavaszi félévi tandíját, és minden leendő hallgató tandíjmentesen járhat az iskolába.

A New York-i Albert Einstein Orvostudományi Főiskola volt professzora egymilliárd dollárt adományoz az iskolának – ami a legnagyobb ilyen jellegű ajándék, amelyet valaha is adtak az Egyesült Államokban – hogy kifizesse a tandíjat az intézmény diákjai számára – írta a Reuters.

Ruth Gottesman néhai férje, David „Sandy” Gottesman – Wall Street-i bankár és a Berkshire Hathaway korai befektetője – által szerzett vagyonból adományoz, aki 2022 szeptemberében halt meg.

Nagyon hálás vagyok néhai férjemnek, Sandynek, hogy a gondomra bízta ezeket a pénzeszközöket, és áldottnak érzem magam, hogy megadatott a kiváltság, hogy ezt az ajándékot egy ilyen méltó cél érdekében adhatom át

– nyilatkozta Ruth Gottesman.

A professzor 1968-ban csatlakozott az orvosi főiskolához. Az iskolában eltöltött ideje alatt a gyermekek tanulási zavarait kutatta, és felnőtt írás-olvasási programot hozott létre. Jelenleg az egyetem kuratóriumának elnöke, és a Montefiore Health Systemben – az iskola társkórházának igazgatótanácsában – dolgozik.

Sokaknak segít az ajándék

Az ajándéknak köszönhetően minden jelenlegi nappali tagozatos hallgatónak visszatérítik a 2024. tavaszi félévi tandíját, és minden leendő hallgató tandíjmentesen járhat az iskolába.

Az iskola tandíja körülbelül évi 60 000 dollár, így sok diáknak több mint 200 000 dollár adóssága marad a diploma megszerzése után.

„Ennek az ajándéknak az lesz a célja, hogy olyan tehetséges és sokszínű egyéneket vonzzon magához az iskola, akiknek egyébként nem lenne lehetőségük arra, hogy orvosi képzést folytassanak” – mondta az intézmény, hozzátéve, hogy ez a legnagyobb ajándék, amelyet egy egészségügyi egyetemnek adtak az országban.

Az iskola – amelybe mintegy 1100 diák jár – Bronxban található, amely az egészségügyi eredmények és tényezők tekintetében az utolsó helyen áll New York államban a Wisconsin Egyetem Népegészségügyi Intézete szerint.

Rovatok