Index Vakbarát Hírportál

Nem csitulnak a gazdák, Varsóban is tüntetést tartottak

2024. február 27., kedd 20:04

Az Európai Unió zöldmegállapodása, az ukrán áruk behozatala, valamint a prémes állatok tenyésztésének lengyelországi korlátozása ellen tiltakoztak kedden Varsóban lengyel gazdák ezrei. Képviselőiket vezető politikusok fogadták, előrelépés viszont a gazdák szerint nem történt.

Több tízezren, a varsói főpolgármesteri hivatal szerint mintegy tízezren vettek részt gazdák által szervezett tiltakozáson Lengyelországban. Az egész országból érkező földművesek mellett más szakmák is képviseltették magukat, köztük erdészek és sziléziai bányászok. A német és a bolgár agrárszervezetek képviselői is a helyszínre érkeztek.

Slawomir Izdebski, az OPZZ szakszervezet agrártagozatának elnöke a tiltakozást nyitó felszólalásában megerősítette: a gazdák három fő követelménye

„A kormány előbb-utóbb meg kell hogy egyezzen velünk” – hangsúlyozta Izdebski.

A lengyel zászlókat lobogtató tiltakozók a belvároson át, a központi pályaudvartól a parlament épületéig, majd a kormányhivatal székháza elé vonultak.

A szervezők jelezték, hogy amennyiben követeléseik nem teljesülnek, március 6-án újabb, traktoros tüntetést szerveznek Varsóban.

A tüntetők küldöttségét Szymon Holownia házelnök fogadta irodájában, aki megértését fejezte ki követeléseik iránt, bár megjegyezte: a parlament „nem mindenre van hatással, mert az nem a kormány”.

Szczepan Wójcik, a gazdaküldöttség egyik résztvevője később a szejm előtt összegyűlt tömeggel tudatta: a találkozó egyetlen konkrét eredménye, hogy a házelnök a kormányzat és a gazdák képviselőiből álló munkacsoportok felállítását ígérte meg. A lengyelországi tiltakozások viszont addig tartanak, amíg a gazdák követelései nem teljesülnek – jelentette be Wójcik.

A gazdák küldöttsége a kormányfői hivatalban is járt, ahol Jan Grabiec, az intézményt vezető miniszter fogadta a csoportot. „Nem intéztünk el semmit, a tüntetések folytatódnak” – jelentette ki a találkozó után Wójcik.

A rendőrség szerint a tüntetéskor komoly incidens nem történt.

A gazdák a február 9-én indított, bejelentésük szerint március 10-ig tartó tiltakozás keretében lassítják a forgalmat a lengyelországi közutakon, és az ukrán határátkelőket is blokád alatt tartják. Kedden Varsó környékén több közúti csomópontot torlaszoltak el traktorokkal.

Rovatok