Index Vakbarát Hírportál

Csehország két korábbi államfőjével is találkozott Orbán Viktor

2024. február 27., kedd 17:18

Csehország két korábbi államfőjével is találkozott Orbán Viktor Prágában. A magyar miniszterelnök a V4 csúcstalálkozóra utazott el a cseh fővárosba, ahol a V4 kormányfői egyetértettek abban, hogy Oroszország Ukrajnával szembeni agressziója a nemzetközi jog durva megsértése, és hogy Ukrajnának segítségre van szüksége.

A prágai V4 kormányfői csúcstalálkozó után Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélést folytatott Milos Zeman majd Václav Klaus korábbi köztársasági elnökkel; előbbi találkozóhoz Robert Fico szlovák miniszterelnök is csatlakozott – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A kötetlen beszélgetéseken a magyar-cseh politikai és kulturális kapcsolatokat méltatták, és felidézték az egymás országaihoz fűződő személyes élményeiket is.

Václav Klaus 2003-tól 2013-ig, Milos Zeman pedig 2013-tól 2023-ig volt Csehország államfője.

Mint megírtuk, az egy év után tartott cseh, magyar, szlovák és lengyel kormányfői csúcstalálkozó nem indult feszültségektől mentesen. A V4-ek ugyan egyetértenek abban, hogy az ukrajnai agresszió a nemzetközi jog megsértése, a segítségnyújtásban azonban nem jutottak egyezségre a visegrádi kormányfők.

Rovatok