Index Vakbarát Hírportál

Julija Navalnaja: Putyin egy bűnöző, úgy is kell vele bánni

2024. február 28., szerda 12:33

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szólalt fel Alekszej Navalnij özvegye, Julija Navalnaja. Navalnaja beszédében kritizálta azokat, akik szerint Putyinnal meg kell egyezni Ukrajna ügyében, emellett határozottabb fellépést követelt az orosz elnökkel szemben, mivel szerinte az elítélő határozatok vagy a szankciók nem ártanak hatalmának.

Február 28-án, szerdán az Európai Parlamentben tartott beszédet Julija Navalnaja, a nemrég elhunyt Alekszej Navalnij felesége.

Navalnajának ez már a harmadik nyilvános felszólalása, miután férje, Navalnij február 16-án életét vesztette. Először a Müncheni Biztonsági Fórumon tartott egy beszédet, ahol Vlagyimir Putyin és rezsimje elleni fellépést sürgetett, majd Navalnij helyét a Korrupcióellenes Alapítvány (FBK) élén átvéve a szervezet YouTube-csatornáján jelentette be, hogy folytatja férje munkásságát.

Navalnaját Roberta Metsola EP-elnök konferálta fel, aki diplomatikusan megköszönte Navalnajának, hogy elfogadta meghívását az Európai Parlamentbe, majd miután részvétét fejezte ki, hozzátette, ma azért gyűltek össze, hogy megemlékezzenek Navalnijról. Ezután egy rövid videót vetítettek le az ülésteremben Navalnij életéről, amit özvegye elérzékenyülve nézett végig.

Metsola rövid beszédét arra a gondolatra fűzte fel, hogy Navalnij sokak számára a reményt jelentette Oroszországban, és az Európai Parlament elítéli a meggyilkolását. Szerinte halála is megmutatta, hogy az autokrácia gyenge lábakon áll, és a történelem már bebizonyította, hogy az autokráciák a saját korruptságuk miatt mindig összeesnek.

Navalnaja: Putyin bármire képes, és nem lehet vele tárgyalni

Beszédét Julija Navalnaja azzal kezdte, hogy visszaemlékezett, amikor férje Dél-Németországban lábadozott, miután 2020 augusztusában megmérgezték. Elmesélte, hogy Navalnijnak újra kellett tanulnia írni és járni. Ebben az időben sokat jártak sétálni, kedvenc helyük pedig Strasbourg volt.

Ezután rátért férje halálára, és elmondta, amikor felkérték, hogy az EP-ben tartson beszédet, úgy vélte, lesz ideje megírni a beszédét, azonban Oroszországban egy héten keresztül harcoltak a hatóságokkal, hogy kiadják férje holttestét, és megrendezhessék a temetését.

Beszéde ezután végig Vlagyimir Putyin orosz elnökről szólt. Putyin Ukrajna elleni háborúja kapcsán kijelentette, eddig semmi sem működött Putyinnal szemben. „Szombaton volt két éve, hogy Putyin elindította az Ukrajna elleni háborút, ezt a brutális és alattomos háborút. Az egész világ Ukrajna segítségére sietett. Putyin sehova sem jutott” – fogalmazott Navalnaja, majd gondolatát azzal folytatta, hogy

a lehető legrosszabb történt meg, mindenki hozzászokott a háború gondolatához. Egyre többen mondják, így vagy úgy, de meg kell állapodni Putyinnal. Aztán megölte Alekszejt

– fogalmazta meg kritikáját az FBK új vezetője, aki emlékeztetett, férjét három éven keresztül egy apró cellában, a külvilágtól elzárva éheztették és kínozták. Nem fogadhatott vendégeket, nem telefonálhatott, az utolsó hónapokban pedig még csak levelet sem kaphatott. Navalnij halála kapcsán kijelentette, 

ez a gyilkosság megmutatta újra mindenkinek, hogy Putyin bármire képes, és nem lehet vele tárgyalni

– e gondolatát tapssal honorálták az EP-képviselők.

Beszéde második részében arról elmélkedett, hogy mi a teendő, hogyan lehet hatékonyan fellépni Putyin rendszerével szemben. Elmondta, ilyenkor mindig arra gondol, mit tenne férje. Visszaemlékezett, hogy Navalnijt nem engedték be a tévékbe, nem tarthatott politikai rendezvényeket, anélkül, hogy a résztvevőket ne vették volna őrizetbe a rendőrök, végül pedig a választásokon sem indulhatott el – ekkor politikai újítóként elkezdett YouTube-videókat készíteni, a választás kapcsán pedig a taktikai szavazásra buzdított.

Ha Putyint valóban le akarják győzni, akkor újító gondolatokra van szükség, amik nem lehetnek unalmasak

– véli Navalnaja, aki elmondta, az orosz elnöknek nem árt egy újabb elítélő állásfoglalás vagy határozat, egy újabb szankció. Szerinte férje látta meg először, hogy Putyin nem politikus, hanem egy bűnszervezet vezetője, ezért ellene nem lehet politikai eszközökkel felvenni a harcot – a beszéde ezen pontján egy pillanatra elérzékenyülve abbahagyta felszólalását, hogy letörölje könnyeit.

Ha ez ellen a bűnszervezet ellen kell harcolnunk, akkor a szervezett bűnözés elleni eszközöket vessük be, ne a politika eszközét

– fogalmazott Navalnij özvegye, aki ezután példákat is felsorolt, miként lehetne szerinte valóban ártani Putyin rezsimjének. Szerinte a „pénzügyi machinációkat” kell ellehetetleníteni, ezenkívül szankcionálni és üldözni azokat a személyeket, akik akár Európában, akár Oroszországban is segítenek lepapírozni és végrehajtani ezeket a pénzügyi tranzakciókat.

„Putyinnak felelnie kell azért, amit tett a hazámmal és tett egy szomszédos, békés országgal. És Putyinnak felelnie kell mindenért, amit Alekszejjel tett” – jelentette ki Navalnaja, majd beszédét azzal zárta, hogy férje már sosem láthatja meg, hogy a „gyönyörű Oroszország jövője milyen lesz”.

Nekünk muszáj látnunk Oroszország jövőjét. Én minden tőlem telhetőt megteszek, hogy valóra váltsam az álmát. A gonosz elesik, és eljön a gyönyörű, csodálatos jövő

– zárta beszédét, ami után hosszú percekig állva tapsolták meg a jelen lévő EP-képviselők.

Navalnaja beszéde után 13 órakor vitát rendeznek Alekszej Navalnij haláláról és az EU lehetséges fellépéséről az orosz politikai foglyok és elnyomott civil társadalom kapcsán. A vitán a magyar EP-képviselők közül a parlamentben a függetlenek között helyet foglaló Gyöngyösi Márton Jobbik-elnök, illetve a szintén független Gál Kinga Fidesz-alelnök fog felszólalni.

(Borítókép: A Kreml vezető kritikusa, Alekszej Navalnij özvegye, Julija Navalnaja 2024. február 28-án.  Fotó: Európai Parlament /  Mathieu Cugnot )

Rovatok