Index Vakbarát Hírportál

Egy nap alatt két polgármesterjelöltet is agyonlőttek Mexikóban

2024. február 28., szerda 06:34

Egy nap alatt két polgármesterjelöltet is meggyilkoltak a mexikói Maravatío kisvárosban – közölte a nyugati fekvésű Michoacán mexikói tagállam ügyészsége kedden.

A tájékoztatás szerint a két politikust, Miguel Ángel Zavalát, a kormányon lévő Nemzeti Újjászületési Mozgalom (Morena) és Armando Pérezt, a jobbközép ellenzéki Nemzeti Akció Párt (PAN) jelöltjét egyelőre ismeretlen okokból az autóikban lőtték agyon hétfőn.

A PAN kedden a bűncselekmények gondos kivizsgálását és az elkövetők felelősségre vonását követelte. A június 2-án esedékes országos és helyhatósági választások kampányának hivatalos kezdete előtt sajtójelentések szerint

már egy tucat jelöltet, illetve politikust gyilkoltak meg a latin-amerikai országban.

Az MTI beszámolója szerint az áldozatok többnyire a regionális politikai elit soraiból kerültek ki. A vérontás mögött gyakran olyan bűnszervezetek állnak, amelyek a befolyásért versengenek egyes térségekben, vagy olyan politikai ellenfelek, akik ilyen módon akarják semlegesíteni riválisaikat.

Mexikóban pénteken kezdődik a választási kampány egyebek között Andrés Manuel López Obrador leköszönő elnök utódjának kiválasztására, mivel a helyi törvények csak egy – hatéves – államfői mandátumot engedélyeznek.

Közvélemény-kutatások szerint a hivatalban lévő elnök bizalmasa, a főváros volt polgármestere, Claudia Sheinbaum számít a júniusi elnökválasztás kormánypárti esélyesének. Kihívója a legfőbb ellenzéki tömörülés részéről Xóchitl Gálvez volt szenátor.

Rovatok