Index Vakbarát Hírportál

Szinte nincs nap, hogy ne történne fegyveres incidens Szerbiában

2024. február 28., szerda 11:28

Az illetékes intézmények sem tudják, pontosan mennyi lőfegyver lehet a civilek birtokában Szerbiában. Az illegális fegyverkezés masszívan jelen van a térségben: a Délkelet-Európát érintő fegyverviselési kutatások azt mutatják, hogy 2023 utolsó negyedében alig múlik el nap Szerbiában, hogy ne történne valamilyen fegyveres incidens.

Az elmúlt két hétben szinte nem volt olyan nap, amikor ne történt volna olyan incidens, amelyben valamilyen hidegfegyvert vagy éppen lőfegyvert használtak volna. Azok az intézmények, amelyek arról nyilatkozhatnának, mennyi lőfegyver van a civilek tulajdonában, nem tudnak pontos számot mondani – írja a Szabad Magyar Szó a szerb N1 hírportál információira hivatkozva.

Szerbia, Montenegróval karöltve, harmadik a világon a 100 főre jutó fegyverek számát tekintve, ez azt jelenti, hogy száz polgárra 39 fegyver jut.

A svájci Small Arms Survey 2018-as felmérése alapján ez 2 millió 700 ezer fegyvert jelent, ebből másfél millió nincs bejelentve.

A dobogó első helyét az Egyesült Államok bitorolja, ott 100 lakosra 120 fegyver jut, a második helyen pedig Jemen áll, ahol 53 fegyver jut 100 főre, főként a polgárháborúnak köszönhetően. 

Szerbia egyébként nem ért egyet a svájci intézet adataival, mert – mint indokolják – a 2023-ban történt tragédiákat követően a polgárok 766 ezer darab fegyvert szolgáltattak be.

A Belügyminisztérium azt állítja, ha biztos tudásuk lenne az illegális fegyverekről, elkoboznák azokat. 

A DélKelet-Európát érintő fegyverviselési kutatások azt mutatják, hogy 2023 utolsó negyedében alig múlik el nap Szerbiában, hogy ne történne valamilyen fegyveres incidens

– írja a lap, hozzátéve, hogy tavaly október és december között 113 ilyen eset történt.

A régió más államaiban is hasonló a helyzet, a legtöbb fegyveres konfliktus Bosznia-Hercegovinában, Albániában és Montenegróban fordul elő. Nagy kérdés az országoknak, hogy az illegális fegyverkezést, amely masszívan jelen van, hogyan lehet felszámolni.

Rovatok