Index Vakbarát Hírportál

Kanada visszaállítja a vízumkényszert a mexikói menedékkérők miatt

2024. február 29., csütörtök 21:35

Kanada azonnali hatállyal visszaállítja a vízumkényszert a területére beutazni kívánó mexikói állampolgárokkal szemben – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján a kanadai kormány bevándorlási ügyekben felelős minisztere.

Marc Miller azzal indokolta a szigorítást, hogy az utóbbi időben oly mértékben megnőtt a mexikóiak által benyújtott menedékkérelmek száma, hogy veszélybe került a rendszer működőképessége.

Az érvényes amerikai vízummal rendelkező, valamint az utóbbi 10 évben kanadai vízumot szerző mexikóiak gyorsabban, elektronikus formában kérelmezhetik mostantól az újabb beutazási engedélyt.

Miller hangsúlyozta, hogy bár Mexikó máris méltatlannak tartja a döntést, Kanada továbbra is annyira fontos partnernek tekinti a latin-amerikai országot, hogy szoros kapcsolatot tartana fent vele.

Kanada 2016 végén függesztette fel Mexikóval szemben a vízumkényszert. A kormány adatai szerint a Kanadában tavaly beadott összes menedékkérelem 17 százaléka volt mexikói, és ezek többségét elutasították, vagy a kérelmezők még elbírálás előtt visszavonták. A vízumkényszer visszaállítását elsősorban Québec tartomány miniszterelnökének nyomására határozták el, mert Francois Legault arra panaszkodott, hogy Québecet elárasztották a menedékkérők, ami miatt hatóságai teljesítőképességük határára jutottak a kérelmek kezelésében és elbírálásában – írja az MTI.

Rovatok