Index Vakbarát Hírportál

Egyre több a kanyarós Angliában, a gyerekek beoltását sürgetik

2024. február 29., csütörtök 13:06

Angliában tavaly minden oltás esetében elmaradt a 95 százalékos beoltási cél, különösen alacsony volt az arány az ország belvárosaiban. A brit egészségbiztonsági ügynökség vakcinázási kampányt indított.

Egészségügyi szakértők szerint a gyermekek „szükségtelenül szenvednek”, mert egyre kevesebb szülő választja a rutinszerű gyermekkori védőoltásokat, így van ez a kanyaró esetében is.

A cseppfertőzés útján terjedő kanyaró influenzához hasonló tünetekkel és bőrkiütéssel járó betegség, amely tüdő-, középfül- vagy akár agyhártyagyulladáshoz is vezethet. Közvetlen orvosság nincs ellene, és egyes esetekben halálos kimenetelű is lehet.

Mint ahogy azt az Index is megírta, vészjósló üzenetet tett közzé még januárban az Egészségügyi Világszervezet (WHO), mivel drasztikusan növekedett a megbetegedések száma.

Az év elején Nyugat-Európában Nagy-Britanniában volt a legtöbb kanyarós megbetegedés.

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA) új kampányt indít, hogy megpróbálja növelni a beoltott gyermekek számát, miután tavaly Angliában az összes oltás nem érte el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kitűzött 95 százalékos beoltási arányt – írja a Sky News.

Az új kampányban gyerekek kérdezik meg a szülőket, hogy naprakészek-e az oltásaik. Az Angliában szokásos védőoltási program 13 betegség ellen nyújt védelmet, köztük kanyaró, gyermekbénulás, diftéria, mumpsz, szamárköhögés, rubeola és meningococcus fertőzés.

Vanessa Saliba, az UKHSA epidemiológus-tanácsadója azonban azt mondta, hogy az elmúlt évtizedben csökkent a vakcinázás mértéke. Az ügynökség immunizációs vezetője hozzátette, hogy bár vannak olyanok, akik ellenállnak a védőoltásnak, a kutatások szerint a védőoltásokhoz való hozzáállás egyre pozitívabb a szigetországban.

Az UKHSA szerint október óta több mint 600 kanyarós esetet regisztráltak.

A legfertőzöttebb terület Birmingham és Közép-Anglia, de mostanában Londonban, Kelet-Angliában és Északnyugaton is észleltek kórcsoportokat.

Rovatok