Index Vakbarát Hírportál

Plágiummal vádolják az újságírót, aki Orbán Viktorról írt könyvet

2024. február 29., csütörtök 19:02

Lasse Skytt dán újságíró szabadúszóként dán és norvég lapokba is publikált, viszont felmerült a gyanú, hogy úgy használt idézeteket más sajtótermékekből, mintha a sajátjai lennének, és forrásokat sem jelölt meg. Skytt 2021-ben Orbanland címmel kritikus könyvet írt az Orbán-rendszer működéséről.

Plágiumügybe keveredett az Orbanland című könyvet jegyző dán újságíró, Lasse Skytt. A szerző független újságíróként több dán és norvég lapnál is publikált, majd a napokban a skandináv sajtóban kirobbant a hír, és futótűzként terjedt, hogy az újságíró más sajtótermékekből származó idézeteket használt fel forrásmegjelölés nélkül, és adta el mindezt úgy, mintha a sajátja lenne. A szerző Magyarországról és Izlandról írt előszeretettel, az Orbán-kormány működéséről szóló Orbanland pedig három évvel ezelőtt jelent meg.

Február 26-án a Kristeligt Dagblad nevű dán napilap robbantotta a bombát, amikor is nyilvánosságra hozták, hogy Skytt 14 náluk publikált írásában találtak olyan elemeket, amelyek plagizálásra engednek következtetni, vagyis máshonnan származó idézeteket forrásmegjelölés nélkül használt fel – írta meg az Átlátszó. Az elmúlt hét évben publikált problémás cikkeit eltávolították, majd tüzetesebben kezdték vizsgálni az ügyet, és kiderült, hogy 

az izlandi miniszterelnökkel „készített” interjúját más angol és izlandi nyelvű írásokból ollózta össze

– akárcsak Návai Anikó a Scarlett Johanssonnal „készült” hírhedt interjúját.

Később egy másik dán lap, a Jyllands-Posten is közölte, hogy három olyan cikket találtak, amelyet Skytt náluk publikált, és ezek olyanok voltak, mintha neki nyilatkoztak volna az alanyok, de valójában ez nem így történt. A lap eltávolította  felületéről Skytt 2020 óta megjelent írásait, és megszüntette a közös munkát az újságíróval. 

Az ügy hatására további dán és norvég lapok döntöttek amellett, hogy kivizsgálják a szerző náluk publikált írásait, és ameddig nem érnek a végére, addig eltávolítják azokat felületeikről. Az ügy másik következménye, hogy a kiadó megszakította az Orbanland című könyv nyomtatását.

Nem minden volt hazugság

Az Átlátszó úgy jött a képbe, hogy a dán Information.dk lap küldött nekik egy e-mailt, amelyben Bodoky Tamás főszerkesztőt keresték, hogy megtudják tőle, az Orbandlandben vele készített interjút valóban elkészítette-e Skytt, vagy az is pontosan olyan összeollózás, mint a többi, amellyel lebukott az újságíró.

A főszerkesztő azt mondta, hogy „nem talált hibát a leírtakban”, vagyis megfelelnek annak, amiket ő nyilatkozott 2019-ben Skyttnek. Ebből az derült ki, hogy végül is nem minden volt hazugság, amit a dán férfi megírt. Bár semmilyen sajtóorgánum megkeresésére nem reagál a megvádolt újságíró, de a Kristeligt Dagblad cikke szerint elismerte az ellen felhozott vádakat.

Rovatok