Index Vakbarát Hírportál

Dandár szintűre emelik a NATO romániai harccsoportját

2024. február 29., csütörtök 17:10

Dandár szintűre emelik 2025-ben a NATO francia parancsnokság alatt létrehozott romániai harccsoportját – közölte csütörtökön román újságírókkal Loic Girard tábornok, a NATO délkelet-európai többnemzeti hadosztály-parancsnokságának parancsnok-helyettese, az erdélyi Nagysinken (Cincu) állomásozó harccsoport parancsnoka.

A Szabad Európa (RFE) román nyelvű portálja által idézett katonai vezető szerint ez azt jelenti, hogy az ott állomásozó külföldi katonák létszáma a jelenlegi mintegy 1500-ról 4000-re emelkedik jövő év tavaszától kezdődően. A létszámot elsősorban francia katonákkal bővítik, ugyanakkor több belga és luxemburgi kontingens és további 37 Leclerc típusú harckocsi, illetve CAESAR típusú önjáró löveg is érkezik Romániába.

Az MTI beszámolója szerint a NATO romániai harccsoportját 13 Leclerc harckocsival és több száz páncélos csapatszállítóval, illetve rakétavetővel szerelték fel az utóbbi két évben. Nagysinken a román és francia katonákon kívül észak-macedóniai, belga, luxemburgi, lengyel, portugál és amerikai katonák teljesítenek szolgálatot.

A NATO-csúcson várható végső döntés

Az RFE szerint jelenleg több mint 5500 külföldi NATO-katona állomásozik Romániában, közülük legalább 2000 amerikai. Amennyiben a romániai harccsoportot dandárrá alakítják, létszámuk elérheti a 9000-et.

A nagysinki bázison kívül a Fekete-tenger partvidékén található Kogalniceanu és az aranyosgyéresi (Campia Turzii) légitámaszponton, az amerikai rakétaelhárító rendszert befogadó dél-romániai Caracalon, valamint Craiován, a NATO délkelet-európai többnemzeti hadosztály-parancsnokságán teljesítenek szolgálatot külföldi katonák Romániában.

Az ukrajnai háború kitörése után megalakult romániai NATO-harccsoport dandár szintűre bővítése Bukarest egyik kiemelt stratégiai célja, amelyről az idei washingtoni NATO-csúcson várható végső döntés.

Rovatok