Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Parlament elfogadta az uniós természet-helyreállítási jogszabályt

2024. február 29., csütörtök 12:54

Az Európai Parlament elfogadta a természet-helyreállítási törvényt, amelyben az EU döntéshozó testületeinek hármasa, a tanács, a parlament és a bizottság megállapodott korábban. A jogszabály megszületésének folyamatában több mint 1 millió polgár, vállalkozás, tudós és nem kormányzati szervezet véleménye is tükröződik.

Történelmi jelentőségű jogszabály született, amely érdemi megoldást jelenthet a természeti rendszereket érintő problémákra, az ökológiai válságra, amely – a madarakat, természetet kedvelők számára is egyértelmű – naponta tapasztalható tény.

Az ökológiai rendszerek állapotának romlása, az élő környezet pusztulása végre elérte a politikai ingerküszöböt, és mára meghatározó, a klímaváltozás témájával egyenrangú politikai üggyé is vált – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján.

A természet-helyreállítási törvény azonban nem csupán a természetről szól, hiszen az elmúlt évek aszályos időszakai a mezőgazdaságban dolgozókat is sújtották.

Az MME közleménye szerint az ökológiai válság fékezéséhez helyre kell állítani a leromlott állapotú élőhelyeket, és a lehető legnagyobb területeken kell bevezetni és támogatni a természetkímélő, az élő rendszerek helyreállításának irányába ható gazdálkodási formákat. Ezt a célt szolgálja a megszülető EU-s szabályozás.

A természet helyreállításáról szóló törvény történelmi lehetőséget biztosít, hogy a természetet visszahozzuk Európába.

Egy olyan időszakban, amikor a kontinenst áradások, aszályok és tüzek sújtják, ez a törvény segíteni fog egy biztonságosabb és egészségesebb jövő biztosításában az európaiak számára.

A folyamat utolsó lépése az lesz, hogy az EU-s tagállamok kormányai is hivatalosan jóváhagyják a jogszabályt még az idei tavasz folyamán.

Rovatok