Index Vakbarát Hírportál

Az állam történetének legpusztítóbb tűzvésze tombol Texasban

2024. február 29., csütörtök 19:26

Összesen öt aktív erdőtűz terjed Texas államban az Amerikai Egyesült Államokban, köztük a legnagyobb pusztítást a már mintegy 1,1 millió hektárra kiterjedt Smokehouse Creek Fire nevű tűzvész okozta.

Megolvadt, kettéhasadt villanyoszlopok, elszenesedett otthonok és ingatlanok – ez maradt a hétfőn kitört Smokehouse Creek Fire nevű tűzvész tombolása után Texas államban. A tűz hétfő óta 1,1 millió hektárra terjedt ki – írja a CBS News a tűzoltók csütörtöki beszámolója alapján.

Szerda este egy ember, a 83 éves Joyce Blankenship meghalt a tűz következtében.

Ahogyan arról beszámoltunk, lángokban áll Texas állam egy része, több települést is evakuáltak, és még az ország legnagyobb atomfegyvergyárát is le kellett állítani. A gyorsan terjedő texasi erdőtüzek miatt már kedden evakuálási parancsot adtak ki több városra is. A száraz növényzet és a szél is a tűz gyors továbbterjedését segíti elő. 

A West Odessa-i Önkéntes Tűzoltóság beszámolója szerint a Hutchinson megyében tomboló tűz 1,1 millió hektárosra nőtt, és nagyjából 3 százalékos a megfékezésének aránya. 

Ez most már a legnagyobb és a legpusztítóbb tűz Texas történetében, egyben az Egyesült Államok történetének második legnagyobb erdőtüze is

– közölték a tűzoltók.

A texasi erdészeti szolgálat szerdán változtatta meg 5-ösről 3-asra az állam erdőtüzekre való felkészültségi szintjét, ami azt jelenti, hogy az erdőtűz az állam számos régióját érinti a szárazság, a száraz növényzet és a tűzveszélyes időjárási körülmények miatt. Az erdészeti szolgálat elmondása alapján a közelben egy másik, 687-es Reamer névvel illetett tűz is pusztít, amelyik ugyanabban a megyében kezdődött, és mostanra beleégett ebbe a tűzbe. 

Az államban legalább öt aktív erdőtűz terjed, ezrkből a Smokehouse Creek Fire messze a legnagyobb. A második a sorban a Moore megyében lévő Windy Deuce Fire, amely a becslések szerint 142 ezer hektárra nőtt, és az erdészeti szolgálat szerint 30 százalékos a kiterjedése. 

További aktív erdőtűz még a Gray megyei Grape Vine Creek Fire és az Oldham megyei Magenta Fire.

A Smokehouse Creek tűz néhány nap után történelmi méreteket öltött. Korábban a Texasban valaha keletkezett legnagyobb tűz a 2006-os East Amarillo Complex tűz volt, amely több mint 907 ezer hektárra nőtt.

Rovatok