Index Vakbarát Hírportál

Alekszej Navalnij temetése: Moszkva több pontján is mesterlövészek vannak a háztetőkön, az internetet pedig blokkolták

2024. március 1., péntek 10:54 | aznap frissítve

A szertartás magyar idő szerint délben kezdődött volna Moszkva egyik külső kerületében, Marjinóban, ahol Navalnij lakott, viszont csak késve érkezett meg az elhunyt ellenzéki koporsója.

12:05

Megérkezett a Navalnij koporsóját szállító halottaskocsi a templom bejáratához. A koporsót kiemelték és bevitték a templomba. Üdvrivalgás a sorban állók között, sokan Navalnij nevét skandálják.

12:08

Késő délelőtt jelentette be Navalnij szóvivője, hogy végre, nagy nehezen a halottasház kiadta az ellenzéki vezető holttestét. Kira Jarmis szerint a huzavona miatt elképzelhető, hogy csak késve fog elkezdődni a gyászszertartás.

12:13

Azzal, hogy a koporsót bevitték a templomba, elkezdődik a szertartás.

12:18

A BBC arról számolt be, hogy a Navalnij temetését szervezők szerint élő streamadásuk akadozik, valószínűleg a hatóságok blokkolják.  

12:20

A CNN is jelezte, hogy nem tud tovább élőben sugározni a temetésről, mert valószínűleg az orosz hatóságok az ő streamjüket is blokkolják. Navalnij YouTube-csatornáján közben visszajött az élő adás.

12:25

Folyamatosan tapsol a tömeg a templomkerítésen kívül, és azt skandálják: „Nem féltél és mi sem félünk!”

Egy helyi templomban vesznek végső búcsút Alekszej Navalnij néhai orosz ellenzéki vezetőtől, majd a Boriszovszkij temetőben, a Moszkva folyó túloldalán helyezik végső nyugalomra. Információk szerint a szertartás útvonala mentén végig, de különösen a templom bejáratánál, fémkordonokat helyeztek ki. Az utcai lámpákra pedig mobil térfigyelőket raktak fel a rendőrség emberei, akik egyébként reggel óta nagy számban vannak jelen.

12:29

Külföldi diplomaták egy csoportja is ott van a templom bejáratánál, köztük a francia és az amerikai nagykövet is, hogy részt vegyenek a szertartáson.

12:33

Egyelőre a szertartást szervezők, Navalnij kollégái sem tudják pontosan, hogy mi történik a templomban.

12:36

Értesülések szerint Moszkva több pontján is láttak feladathoz lepakoló mesterlövészeket a háztetőkön. Ezt az információt a Sky News nem tudta megerősíteni.

12:38

Előzetesen olyan értesülések keringtek a sajtóban, hogy csak a legközelebbi családtagokat engedik be a templomba. Ezt erősíti meg a The Guardian által közzétett fotó, amelyen Navalnij apja és édesanyja tartanak a templom bejárata felé.

12:42

Egyre több a rendőr, már a készenlétisek is megjelentek a templom bejáratát védő fémkordon mentén.

12:45

Továbbra sem tudni, mi történik a templomban. A Navalnij YouTube-csatornáján élőben közvetítő műsorban bemutattak egy fényképet, amelyen a félig nyitott koporsóban fekszik Alekszej Navalnij, körülötte egy tucat rokon, köztük szülei láthatóak.

12:55

Véget ért a szertartás, kihozták Alekszej Navalnij koporsóját, a tömeg folyamatosan skandálja, hogy Na-val-nij! Na-val-nij!

13:01

A Navalnij koporsóját szállító halottaskocsi elindult a Moszkva folyó túlpartján lévő Boriszovszkoje temetőbe. Közösségimédia-felületeken sürgetik a gyászolókat, hogy induljanak el, mert a temetés helyszíne a búcsúztatótól mintegy félórás sétányira van.

13.05

Megérkezett a halottaskocsi a temető bejáratához.

13:11

Navalnij kollégái jelezték a közösségi médiában, hogy a temetési szertartás nagyjából egy óra múlva kezdődik.

13:19

Az út mentén álló gyászolók virágesőt zúdítottak a Navalnij koporsóját szállító halottaskocsira. 

13:24

Furcsa felirat a templomajtón. Annak a templomnak a bejáratán, ahol Navalnij gyászszertartását tartották - a SkyNews szerint - két kiragasztott cédula látható. Az egyiken az olvasható, hogy tilos fényképek készítése, a másikon pedig, hogy takarítás miatt zárva!

13:31

Megszólalt a Kreml is. Dmitrij Peszkov szóvivő azt mondta a sajtó munkatársainak, hogy minden engedély nélküli gyülekezés a temetés idején törvénysértésnek számít, aki abban részt vesz, számoljon a következményekkel. Magát a temetést azonban nem kommentálta a szóvivő. 

13:40

Miközben Navalnij koporsóját bevitték a temetőbe, az azt követő családtagoknak, köztük édesanyjának, folyamatosan kiabálta a tömeg: "Köszönjük a fiadnak, Ludmilla!"

13:45

Tart a sírhelynél Alekszej Navalnij temetési szertartása.

13:51

A félig nyitott koporsónál vettek végső búcsút szülei Alekszej Navalnijtól, majd a koporsó fedelét lezárták. A Terminator című film zenéje szólt halkan, miközben a temető bejáratánál a tömeg folyamatosan skandálta, hogy Ne-félj! Ne-félj!

14:00

Véget ért a temetési szertartás, eltemették Alekszej Navalnijt.

Eután gyászolók százai helyezték el az emlékezés virágait Navalnij sírján.

Eredetileg úgy volt, hogy a búcsúztatóra csak a 47 éves korában elhunyt Alekszej Navalnij édesanyját, Ludmillát engedik be, mást nem. Felesége, Julia nem lesz ott a ceremónián, a korábbi hatósági zaklatások miatt külföldre szökött, a héten több európai uniós intézményben fogadták őt, illetve beszédet mondott az Európai Parlament előtt Strasbourgban, ahol szólt a temetésről, de nem volt biztos benne, hogy békésen fog lezajlani. Két gyermekük szintén külföldön él. 

Előre nem lehetett tudni, hogy a hatóságok miként reagálnak majd a szertartásra érkező tömegre. Hírek szerint Navalnij barátai, közeli ismerősei közül többeket már akkor letartóztattak, amikor kiléptek lakásukból, hogy elinduljanak a temetésre.

Orosz emberi jogi szervezetek azt tanácsolták mindenkinek, aki elmegy, hogy legyenek náluk a papírjaik, amelyekkel igazolhatják magukat, ha esetleg őrizetbe veszik őket, vizet is vigyenek, és egy papírra írják fel ügyvédjük elérhetőségét, hogy gyors jogi segítséget kérhessenek. 

Kira Jarmis, a volt ellenzéki politikus szóvivője megerősítette, hogy eredetileg csütörtökön lett volna a temetés, de nem találtak embert a sírásáshoz, illetve még ma reggel is az volt a legfőbb gond, hogy találjanak egy halottaskocsit, amely a gyászszertartás után a koporsót a temetőbe kiviszi.

A megkeresett temetkezési vállalkozások ilyen-olyan mondvacsinált okokkal elküldték őket, de volt, ahol megmondták, azt tanácsolták a hatóságok, hogy ne nyújtsanak segítséget Navalnij temetéséhez. Így még az is problémát okoz, hogy hol rendezzenek a szertartás után összejövetelt a közvetlen családtagok, barátok számára.

Alekszej Navalnij február 16-án halt meg, a néhai orosz ellenzéki vezető 47 éves korában, a börtönben vesztette életét. A róla szóló portrénk ide kattintva érhető el. 

 Oroszországban 2024. március 1-jén. Fotó: Stringer / Reuters)

Rovatok