Index Vakbarát Hírportál

Ghána parlamentje nem fizette a rezsit, úgyhogy lekapcsolták náluk az áramot

2024. március 1., péntek 18:03

A ghánai áramszolgáltató lekapcsolta az áramot ország parlamentjében csütörtökön. Az állami tulajdonban lévő Ghánai Elektromos Vállalat (ECG) azért sötétítette el az Accrában – Ghána fővárosában – található törvényhozás épületét, mivel a testület több mint 23 millió cedivel – nagyjából 660 millió forinttal tartozik a szolgáltatónak.

Az áramkimaradás éppen az elnök, Nana Akufo-Addo évértékelőjére reagáló parlamenti felszólalásokat szakította félbe. Helyi sajtóértesülések szerint a törvényhozás tartalékgenerátora pár perccel később helyreállította az áramellátást az ülésteremben, azonban az épület más részei majdnem egy egész nap elektromosság nélkül maradtak.

A be nem jelentett áramszünet miatt több képviselő is egy liftben rekedt. Az egyik ghánai médium által készített videón látszik, ahogy a képviselők a félhomályba borult ülésteremben kiabálnak rigmusokat.

Az áramszolgáltató szóvivője, William Boateng a Reuters hírügynökség megkeresésére elmondta, hogy azért folyamodtak az elektromosság azonnali kikapcsolásához, mert a parlament többszöri felszólítás ellenére sem volt hajlandó eleget tenni fizetési kötelezettségének.

A komoly pénzügyi nehézségekkel küzdő ghánai áramszolgáltató gyakran kapcsolja ki az áramot olyan ügyfeleknél, akiknek fizetési elmaradásuk van, ugyanis az országban komoly gazdasági válság tombol. Az energiaszolgáltató munkatársa kifejtette, hogy ezt a helyzetet is ugyanúgy kezelik, mint bármelyik lakossági fogyasztó nemfizetését.

Bárkinél kikapcsoljuk az áramot, ha nem fizet

– mondta a szolgáltató szóvivője a Reutersnek.

Egymásra mutogatnak

A parlament egyik pénzügyi biztosa tagadta, hogy az országgyűlés 23 millió cedivel tartozna szolgáltatónak. Szerinte a vállalat egyszerűen nem könyvelte el a legutóbbi törlesztéseket, és a törvényhozás valós tartozása csak a fele annak, amit követelnek.

Az áramkimaradások lassan mindennapossá válnak Ghánában, a gazdasági válság miatt. Az utóbbi néhány hónapban már az energiaszektor helyzete is egyre inkább kezelhetetlenebb.

A gazdasági krízis miatt az államnak nincs elég pénze földgázt vásárolni az ország energiaállátását biztosító hőerőművekhez.

A szóban forgó áramszolgáltató pedig nem véletlenül követel pénzt a parlamenttől. Az állami finanszírozású ECG nagyjából 1,6 milliárd dollárral tartozik magán áramszolgáltatóknak – ugyanis csak az ő bevonásukkal volt lehetséges a köz- és magánszolgáltatások fenntartása.

Az áramszolgáltató által okozott közjáték után az ellenzéki képviselők sürgették a ghánai kormányt, hogy azonnal küldjön valamilyen pénzügyi mentőövet az energiaszektornak, különben az áramellátás összeomolhat az egész országban – írja a CNN.

Rovatok