Index Vakbarát Hírportál

Rendőrök vitték el egy független orosz lap főszerkesztőjét

2024. március 1., péntek 19:29

Őrizetbe vették Szergej Szokolovot, a Novaja Gazeta nevű független orosz újság főszerkesztőjét Moszkvában az orosz hadsereg lejáratásának gyanújával – derült ki a lap csütörtöki jelentéséből.

Szokolovot állítólag egy, a Novaja Gazeta hasábjain megjelent, az orosz hadseregről szóló tudósítás miatt vitték el a hatóságok. A vád nem pontosította, hogy melyik cikkről van szó.

Mint a lap megjegyezte, nem tudni, hol tartják fogva a főszerkesztőt. Ha bűnösnek találják, 50 ezer rubelig (mintegy 200 ezer forintig) terjedő pénzbírságra számíthat.

A Novaja Gazeta munkatársainak többsége 2022 márciusában elhagyta Oroszországot, hogy Lettországban megalapítsa a Novaja Gazeta Europe-ot, de Szokolov továbbra is a Novaja Gazeta főszerkesztője maradt Oroszországban.

Szokolov egyébként azt követően lett a lap főszerkesztője, hogy elődje, Dmitrij Muratov Nobel-békedíjas újságíró tavaly szeptemberben lemondott posztjáról, amikor az orosz kormány külföldi ügynöknek nyilvánította.

Az újság honlapját 2022 novemberében blokkolták Oroszországban, és 2023 februárjában visszavonták a médiaengedélyét – olvasható a Novaja Gazeta európai oldalán.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, pénteki, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok