Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor elutazott szövetségese hívására, az első tárgyaláson is túl van

2024. március 1., péntek 12:48

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken megbeszélést folytatott Rumen Radev bolgár köztársasági elnökkel a törökországi Antalyában.

Ahogy az Index beszámolt róla, Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Recep Tayyip Erdogan török elnök meghívására vesz részt az Antalyai Diplomáciai Fórumon (ADF), amelyet március 1–3. között rendeznek meg. 

A harmadik alkalommal megrendezett esemény az állam- és kormányfőket, a minisztereket, a diplomatákat, az üzleti vezetőket, az akadémikusokat, valamint az ifjúság és a média képviselőit hozza össze egy átfogó vitára. Az éves diplomáciai fórumon Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is részt vesz.

A rendezvény honlapján közzétett program szerint Orbán Viktor pénteken kora este szólal fel előadóként. 

A Rumen Radev bolgár köztársasági elnökkel való tárgyaláson Orbán Viktor mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is részt vett. 

A felek áttekintették a magyar–bolgár gazdasági kapcsolatokat, különös tekintettel az energiabiztonság kérdésére – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A felek kifejezték aggodalmukat az orosz–ukrán háború lehetséges eszkalációja miatt, ami helyett tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaztak, határozottan elutasítva a legutóbbi felvetéseket európai katonák Ukrajnába küldéséről – tette hozzá a sajtófőnök.

Rovatok