Index Vakbarát Hírportál

Raisz Anikót választották az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlésének alelnökévé

2024. március 1., péntek 17:21

Raisz Anikót, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkárát választották az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlés alelnökévé – derült ki a tárca közösségi oldalán közzétett bejegyzésből.

„Magyarország számára kiemelt fontossággal bír, hogy a környezetvédelem és a zöldátállás területén is a nemzetközi együttműködések alakítója lehessen” – mondta el Raisz Anikó az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlésén (UNEA) március 1-jén Nairobiban.

A február 26. és március 1. között hatodik alkalommal megtartott közgyűlés fő témája volt az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség csökkenése és a szennyezés elleni hatékony fellépés lehetősége.

Az államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy a nemzeti szintű politikák és intézkedések a siker előfeltételei, amihez nemzetközi szinten jelentősen hozzájárul az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) is. A gazdasági növekedés helyreállítása és a versenyképesség megerősítése érdekében a magyar kormány az elmúlt években számos iparfejlesztési intézkedést hozott – folytatta Raisz Anikó –, mint például

Az ülésszak végén megválasztották az UNEA új irányító testületét, amelynek feladata, hogy két közgyűlés közötti időszakban segítse az UNEA ügyeinek vitelét és az elnök munkáját, valamint előkészítse a következő közgyűlést (UNEA7).

Raisz Anikót az UNEA irányító testülete egyik alelnökének választották.

Az UNEA7 elnökségét Omán látja el, a kelet-európai regionális csoportot Magyarország és Georgia képviseli. Az UNEA a legmagasabb szintű globális környezetvédelmi döntéshozó fórum, melynek üléseire kétévente kerül sor Nairobiban, az UNEP székhelyén – ismertette az Energiaügyi Minisztérium.

Raisz Anikóval az Index interjút készített januárban, mely ide kattintva olvasható el.

(Borítókép: Raisz Anikó beszédet mond a 2023-as Európai hulladékcsökkentési hét elismeréseinek átadásán a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban 2024. február 9-én. Fotó: MTI / Mónus Márton)

Rovatok