Index Vakbarát Hírportál

Még nem lehet hazaszállítani a norvég királyt Malajziából

2024. március 1., péntek 15:49

V. Harald norvég király a malajziai magánútján kórházba került egy fertőzés miatt. A 87 éves államfő felépülése elkezdődött, de még nem hagyhatja el az ázsiai országot.

Péntek reggel megérkezett a Scandinavian Airlinesnak az orvosi mentőrepülőgépe Malajziába, a Langkawi szigetcsoportra, feltehetőleg azért, hogy majd hazaszállítsa Európa legidősebb államfőjét, V. Harald királyt Norvégiába – írja The Guardian.

V. Harald király még február közepén érkezett az ázsiai országba feleségével. Egyes sajtóértesülések szerint azért, hogy itt ünnepeljék meg az uralkodó 87. születésnapját ami február 21-én volt.

Azonban a számításaikat keresztülhúzta, hogy az idős államfő megfertőződött valamivel, ami miatt azonnali orvosi ellátásra volt szüksége és azóta is kórházban lábadozik.

A norvég királyi család kedden tájékoztatta a nyilvánosságot az esetről, pénteken pedig a Norvég Fegyveres Erők irányításával földet ért egy orvosi mentőrepülőgép a délkelet-ázsiai országban, feltehetőleg azért, hogy a katonaság hamarosan hazaszállíthassa a királyt.

Az oslói udvar jelenleg nem tudja, hogy az államfő mikor lesz olyan állapotban, hogy kibírjon egy repülőutat, azonban a közleményükben bizakodóan fogalmaztak. Eszerint V. Harald király állapota javul, azonban mielőtt hazatérne, néhány napig még kórházban kell maradnia további kezelések és pihenés céljából.

Amíg az uralkodó felépül, az államfői feladatokat fia, az 50 éves Hakoon királyi herceg veszi át, régensként.

A skandináv ország vezetője már régóta küszködik különféle egészségügyi problémákkal. Például már csak mankók segítségével tud járni, gyengülő immunrendszere miatt pedig tavaly többször is kórházba került különböző fertőzések miatt.

Az utóbbi hónapokban is folyamatosan beteg volt, ami miatt szóba került, hogy esetleg le kellene mondania a trónról a fia, Hakoon javára. Az államfő ezt kategorikusan visszautasította, állítása szerint, az eskü, amit a norvég parlamentnek, a Stortingnak tett, egy életre szól.

Rovatok