Index Vakbarát Hírportál

Hóvihar miatt utakat és síközpontokat zártak le az Egyesült Államokban

2024. március 2., szombat 17:55

Utakat, síközpontokat és turistalátványosságokat zártak le az idei tél legkomolyabb hóvihara miatt az Egyesült Államok Kalifornia és Nevada államában szombatra.

A két állam határán fekvő Sierra Nevada hegység egyes részein előrejelzések szerint három méter havat is hozhat a viharzóna, ami a magasabb csúcsokon óránkénti 200 kilométert meghaladó széllökésekkel érkezett pénteken.

Az MTI beszámolója szerint szombatra Nevada állam nyugati részén 130 kilométer körüli szélsebességet jeleznek előre. Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint szombaton a nap első felében

óránként mintegy 10-15 centi hó hullhat le.

A kaliforniai autópálya-rendőrség lezárta az állam egyik fontos autóútjának hosszabb szakaszát a veszélyes útviszonyok miatt.

A Lake Tahoe környéki népszerű síközpontok közül kilenc nem üzemel, több helyen lavinafigyelmeztetés van érvényben. Vasárnapig zárva tartják a Yosemite Nemzeti Parkot is.

A hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy senki ne induljon útnak, de akinek halaszthatatlan dolga van Kalifornia keleti és Nevada nyugati részének hóvihar által érintett térségében, készüljön fel arra, hogy akár hosszabb időre is az autójában rekedhet. Helyi idő szerint szombat reggel mintegy 50 ezer fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás.

Az Egyesült Államokban néhány hete is ítéletidő tombolt.

Rovatok