Index Vakbarát Hírportál

Palesztinbarát blokád hiúsította meg Kanada és Olaszország miniszterelnökének egy találkozóját

2024. március 3., vasárnap 11:00

Biztonsági okokból elmaradt szombaton Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és olasz kollégája, Giorgia Meloni esti találkozója a kanadai Torontóban – közölte Trudeau irodája az MTI szerint.

A kanadai média szerint több száz palesztinbarát tüntető gyűlt össze a kanadai nagyváros központjában lévő szépművészeti múzeum előtt, ahol a találkozót rendezték volna. 

A CBC helyi televízió arról számolt be, hogy a fogadásra érkező vendégek egy részének bejutását tüntetők akadályozták meg, akik ellenezték Kanadának az Izrael és a Hamász szélsőséges palesztin iszlamista mozgalom közötti konfliktusra adott válaszát. 

A kanadai műsorszolgáltató szerint 200-300 tüntető vett részt a tiltakozáson. A közösségi oldalakon terjedő videókon és fényképeken is erős rendőri jelenlét látszik a múzeum közelében.

A tiltakozók miatt végül nem került sor az eseményre. „A rendezvényt biztonsági okokból törölték” – közölte Jenna Ghassabeh, a miniszterelnöki hivatal sajtóreferense késő este az francia AFP hírügynökséggel. 

Ettől függetlenül Justin Trudeau és Giorgai Meloni egyszer találkozhattak szombaton.

A két vezető ugyanis korábban már tartott egy megbeszélést, ahol – az olasz kormányfő szerint – számos kérdést megvitattak, köztük a „nagyon nehéz közel-keleti válságot”.

Rovatok