Index Vakbarát Hírportál

Terroristák lövöldöztek Oroszországban, kivonultak a kommandósok

2024. március 3., vasárnap 09:54 | három hónapja frissítve

Terrorista csoport miatt vonult ki az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szombat este az ingusföldi Karabulak városába. A támadók egy lakóházból lőttek gránátvetőkkel és automata fegyverekkel. A kommandósok evakuálták a civileket.

Terrorellenes, „különleges műveleti” rendet vezettek be az ingusföldi Karabulak városában. Az orosz biztonsági erők több órán át harcoltak egy lakóházban egy terrorista csoporttal szombat este – írta a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

Az FSZB különleges erői blokád alá vették az épület. A The Kyiv Independent úgy tudja, hogy

 a harcosok Oroszország több részén is terrortámadásokra készültek. 

A szemtanúk arról számoltak be, hogy a tűzharcban gránátvetőket és automata fegyvereket is bevetettek. A terroristák több orosz rendőrt is megöltek, az összecsapások helyszínén készült felvételek pedig már megjelentek a közösségi médiában is. 

A Telegramon megjelent beszámolók szerint a tűzharc szombat este, helyi idő szerint 7 óra után kezdődött. A kommandósok hat támadó közül kettőt likvidáltak. A lakosokat arra kérték, hogy maradjanak nyugodtak, és ne avatkozzanak bele a rendfenntartók tevékenységébe. Az FSZB különleges erői evakuálták a civileket a veszélyzónából, még annak ellenére is, hogy a terroristák tüzet nyitottak az emberekre.

A vasárnap reggel az orosz hatóságok által közölt információk szerint az FSZB már több mint 10 órája harcol a fegyveresekkel Karabulak városában. 

Az észak-kaukázusi, Georgiával is határos Ingusföld Oroszország egyik leginstabilabb részének számít. A régióra a szomszédos Csecsenföld területéről időnként átterjednek a konfliktusok. 

A művelet véget ért, többen meghaltak a fegyveresek közül 

Frissítés: vasárnap délután véget ért a terrorellenes, „különleges művelet”, miután az FSZB kommandósai kiiktatták mind a hat fegyverest – írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség a Reuters szerint.

helyszínelés és az  elkövetők személyazonosságának megállapítása jelenleg is folyamatban van, továbbá a helyszínen különleges jogrend maradt érvényben a terrorellenes művelet miatt.

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség eközben egy felvételt is megosztott a helyszínről.

Ők azt írták: a fegyveresek az iszlamista radikális szervezethez, az ISIS-hez tartozhattak. Közülük három személyt, beleértve egy bandavezért, már korábban is köröztek. Az orosz kormányerők, valamint a civil lakosság körében nincsenek halálos áldozatok – tették hozzá. 

 Az orosz-ukrán háború fejleményeit vasárnap is percről percre követjük ebben a cikkünkben. 

Rovatok